Baš i nije sve tako bajno: Gotovo 17.000 hrvatskih državljana u Njemačkoj prima pomoć za nezaposlene

Njemačka, hrvatski državljani
Dugotrajno nezaposleni s hrvatskom putovnicom čine 0,3 posto u ukupnom broju od gotovo šest milijuna primatelja pomoći, priopćila je Agencija za rad na upit Hine.

Pomoć za dugotrajno nezaposlene, koja se popularno naziva Hartz IV, a koju primaju svi nezaposleni a radno sposobni građani, po čemu se razlikuje od socijalne pomoći koja je namijenjena radno nesposobnom stanovništvu, prima ukupno 5.933.000 građana. Od toga 2.033.000 (35 posto) građani sa stranom putovnicom.

Najveći broj (oko jedan milijun) otpada na osobe koje su posljednjih godina u Njemačku došle kao izbjeglice. Među njima prednjače građani Sirije s 588.000, a iza njih slijede građani Iraka i Afganistana.

Pomoć za dugotrajno nezaposlene iznosi 416 eura, a uz to još treba dodati i financijsku pomoć za stanovanje te dječji doplatak. Među primateljima koji dolaze iz novih članica Europske unije prednjače građani Bugarske (86.000) i Rumunjske (66.000), čiji broj svake godine raste.

Po broju dugotrajno nezaposlenih iz zemalja zapadnog Balkana prednjače državljani Srbije s 54.000 primatelja, iza kojih slijede građani Kosova (27.000) te Bosne i Hercegovine (15.636).

Njemačka je nedavno za građane Europske unije promijenila zakon o primanju potpore za nezaposlene na koju sada pojedinac stječe pravo tek nakon pet godina boravka u Njemačkoj. (Hina)