Bariša Čolak: OSA-u treba staviti pod pravi nadzor

bariša čolak

... njega stoji Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH, apsolutno su zabrinjavajući i nadležne institucije u BiH moraju se pozabaviti ovom temom.

Kazao je ovo u razgovoru za Dnevni avaz Bariša Čolak, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH i prvi zamjenik predsjedavajućeg parlamentarne Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e BiH.

Hitna rješenja

- To su apsolutno zabrinjavajući navodi i ova situacija mora se razjasniti do kraja. Moramo vidjeti o čemu se tu konkretno radi i ispitati sve detalje - kaže Čolak.

On podsjeća da je parlamentarna komisija zadužena za nadzor nad radom OSA-e zbog smjene Nikole Špirića ostala bez predsjedavajućeg te još jednog člana iz SNSD-a koji je podnio ostavku.

Napominje i da je ranija sjednica ove komisije prekinuta 25. srpnja, a nastavak nikad nije održan, jer je na sceni svojevrsni pravni vakuum.

- Kao prvi zamjenik, ja mogu zakazati sjednicu, ali ne mogu njome predsjedavati, jer predsjedavajući po zakonu mora biti iz oporbe. Ja kao zamjenik imam mogućnost predsjedavati ako je predsjedavajući spriječen, ali on je u ovom slučaju smijenjen, nema ga. Nikako - pojašnjava Čolak.

On, međutim, ističe da se zbog novonastale situacije pod hitno moraju tražiti adekvatna rješenja kako bi ova komisija profunkcionirala, a u međuvremenu, kaže Čolak, svoj posao moraju raditi i druga tijela, poput Izvršno-obavještajnog odbora na čijem je čelu Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara.

Doći do istine

- Izvršno-obavještajni odbor trebao bi što je moguće prije zasjedati i zatražiti informaciju od OSA-e i vidjeti zapravo o čemu se radi. Ove vijesti nisu nimalo ugodne i mislim da treba provesti jedan nadzor nad radom Agencije da bismo došli do istine i, naravno, ako se krši zakon, moje je mišljenje da neko treba snositi posljedice, bez obzira na to o kome se radi - naglašava Čolak.

Dalje navodi da je, kada je Komisija u pitanju, problem i taj što ona nije sastavljena u skladu sa zastupljenošću političkih stranaka prije svega u Predstavničkom domu. Nakon smjene Špirića, SDA i SDS su u komisiju imenovali Borislava Bojića iz SDS-a, pa ta stranka sada ima čak tri člana u tom tijelu.

- Potrebno je da se nad radom OSA-e uspostavi jedan djelotvoran, demokratski nadzor. To je od ključne važnosti. Jer, mi smo i ranije imali jako, jako otežan rad, koji, prema mom dubokom uvjerenju, nije bio na razini na kojoj bi trebao biti. Ali, nadati se u ovako ozbiljnoj situaciji da će se stvari morati rješavati - zaključuje Čolak.

Brojni problemi Komisija za nadzor nad radom OSA-e broji 12 članova (po šest poslanika i delegata). Trenutno, zbog ostavke Sredoja Novića, ima ih 11, od kojih su osam iz vladajućih stranaka (SDA, HDZ, SDS, SBB), a trojica iz opozicije (po jedan iz DF-a, SDP-a i Nezavisnog bloka i svi su Bošnjaci).

Prema zakonu, jedan od njih trebao bi biti na čelu Komisije. No, ranije je iz SDS-a rečeno da neće dozvoliti da Bošnjak bude na čelu te komisije, jer je Bošnjak već na čelu Obavještajne agencije. Generalni direktor OSA-e je Osman Mehmedagić, blizak prijatelj Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA i člana Predsjedništva BiH.

Ramljak preporučuje „Dubiozu kolektiv"

Navodno je OSA prisluškivala i izvanrednog povjerenika u „Agrokoru" Antu Ramljaka. Njega su jučer hrvatski mediji pitali zabrinjava li ga to što se, kako navode, našao na meti bh. agenata. On je poručio da o tome nema saznanja i ne može komentirati te navode, ali da bi, ako je to točno, bilo bolje da su slušali „Dubiozu kolektiv" umjesto njega.