Bakir Izetbegović: Osmislili smo rješenja za Mostar i izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH

Bakir Izetbegović
U razgovoru za TV1, Izetbegović je rekao da se, kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona BiH, može reći da smo blizu, "ako gospodin Čović i HDZ BiH to tako hoće".

- Po prvi put kažem, mi smo osmislili model za Mostar koji bi sačuvao jedinstven grad, imao jednog gradonačelnika, jedan budžet, jedinstvenu administraciju i unutar toga jednu posebnu podjedinicu koja bi pomogla Bošnjacima, odnosno Hrvatima da imaju dio lokalne samouprave za koju su zainteresirani. To je, vjerujem, prihvatljivo i za HDZ BiH i za SDA - kazao je Izetbegović.

- S druge strane, mi smo na tzv. Fileovom modelu rješavanja presude "Sejdić - Finci", iznašli model koji nema dvije izborne jedinice, već jednu izbornu jedinicu u FBiH, ali definitivno povećava, skoro garantuje, šanse Hrvatima da mogu da izaberu svog člana Predsjedništva BiH. Dakle, rješava ono što je bila frustracija hrvatskih birača i političara - kazao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, ako se dalje bude nešto preko toga tražilo i očekivalo, može doći do toga da sve to, nažalost, ne uspije.

- Ali, evo, ove dvije stvari su od SDA i Bošnjaka ponuđene. Nadam se da ćemo ovaj put biti dovoljno mudri da ne idemo na sve ili ništa, pa sve ili ništa da ne bude po treći ili četvrti put ništa - poručio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.