Bakir Izetbegović: Nemamo mi ništa protiv gradnje Pelješkog mosta

kolinda i bakir

... na otvoreno more, rekao je u razgovoru za Novu TV Bakir Izetbegović, čelnik SDA i bošnjački član Predsjedništva BiH.

"Nemamo mi ništa protiv gradnje Pelješkog mosta. Dapače. Jer smanjit će se i promet kroz Neum. Tu postoje pogrešne teze da mi namjeravamo u Neumu graditi neku luku pa se straši narod u Neumu. Neum treba zaštititi, možda od ulaska svih velikih brodova. Mi samo želimo da se BiH ne uzme pravo. Ovako kako smo mi za pravo Hrvatske da spoji svoj teritorij, da se BiH garantira od strane Hrvatske ono što garantira Konvencija UN-a o pravu pristupa moru. Ništa više od toga", rekao je Izetbegović.

Na konstataciju da to nitko ne osporava te da je to potvrdila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tijekom posjete Sarajevu, Izetbegović je potvrdio.

"Ona je to jučer (u srijedu, op.ur.) rekla. Mi očekujemo takav papir da potpišemo'', rekao je Izetbegović.

Podsjećamo, bošnjački je lider nakon susreta s hrvatskom predsjednicom rekao kako je tijekom razgovora ''inzistirao na pitanju granice, pitanju trošenja vodenog resursa iz Buškog jezera, na pitanju ogromne imovine Bosne i Hercegovine koja se nalazi u Hrvatskoj i koja nije vraćen državi BiH i firmama'' kao i o Pelješkom mostu.

"Hrvatskoj je kroz pismo od 29. rujna, koje je napisano od Direktorata za urbanističku i regionalnu politiku Europske unije, poručeno i konstantovano kako je EU imala dezinformaciju da je sa BiH dogovorena stvar u vezi Pelješkog mosta. EU traži da se ta stvar raščisti i da se ne nastavlja dalje sa gradnjom mosta. I to pismo EU sam danas predao predsjednici Kitarović i zamolio sam da Hrvatska postupi na taj način. Mi do jučer (utorak, op.ur.) nismo bili poznati sa sadržajem pisma. Znali smo da se neka komunikacija događa, ali nismo znali za te stvari, niti smo od Hrvatske inicirani. Sve što BiH očekuje od Hrvatske je da nam se jamči naše pravo", kazao je Izetbegović.

S druge strane, predsjedatelj Vijeća ministara Denis Zvizdić izjavio je kako je hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću uputio pismo s tematikom mosta.

''Moje pismo je bilo potpuno precizno i dalo je jasan stav BiH. Druga karakteristika moga pisma je prijedlog rješenja, dakle pružena ruka. Mi smo pružili ruku Hrvatskoj, kao našem susjedu, da riješimo ne samo pitanje Pelješkog mosta, nego i druga pitanja...'', rekao je Zvizdić.

Reagirao je pak njegov zamjenik i ministar financija BiH Vjekoslav Bevanda rekavši kako ne zna ni za kakvo pismo.

''Gospodin Zvizdić me o tome nije obavijestio, niti je to usuglašeno na Vijeću ministara. U svakom slučaju tražit ću da me upozna o sadržaju pisma, i u čije ime ga je slao'', kazao je Bevanda.