AUDIO Reis Cerić: Ako budete dirali u vjeronauku, imat ćete 'sarajevsko ljeto'!

Reis Cerić, prijetnje, blagaj, Reis Cerić, vjeronauk, vjeronauk, Reis Cerić, cerić, Boris Tadić, Reis Cerić, franjo josip, Reis Cerić, mustafa cerić, genocid, Bihać
Tim povodom Blagaj, inače, poslije Ajvatovice drugo najveće dovište u Europi, pohodile su desetine hiljada vjernika iz cijele BiH i Evrope. Prema procjenama, prisutno je bilo više od 30 tisuća vjernika.

Obraćajući se prisutnima, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH (IZBiH) dr. Mustafa ef. Cerić upozorio je da je "na sceni tlačenje bošnjačkog bića i njegovog ponižavanja".

S tim u vezi, on je pozvao ministra obrazovanja i nauke Emira Suljagića da povuče odluku da predmet Vjeronauka ne ulazi u opći uspjeh učenika u tom dijelu BiH, što smatra samo uvodom u konačno ukidanje tog predmeta, pa "neka na njegovo mjesto dođe neko ko ne mrzi muslimane i islam".

Naša prava

Optužio je bošnjačke političare da su nas "ostavili da se sami borimo za naša prava".

- Ne damo svoju djecu da ih vi učite bezbožništvu! Te državne škole su i naše škole. Mi plaćamo porez! Nije to privatno, babovina ministra... Nisi to donio niotkud, nego je to naše. Ima da se uči vjeronauka u tim školama. Ako treba, a očito da će trebati, ja im poručujem: "Ako i dalje budete dirali u vjeronauku, a to znači da ćete poslije i u džamiju, i u medresu, i u naše ime, i u naše kuće i onda ćete početi određivati šta ćemo jesti, gdje ćemo biti, s kim ćemo govoriti, s kim ćemo se družiti..., ako budete dirali u vjeronauku imat ćete "sarajevsko ljeto" na ulicama Sarajeva, da znate"! ...Isto kao što se protiv Mubaraka desilo "egipatsko proljeće" - poručio je, uz ostalo, reis Cerić

 

depo.ba