Asim Sarajlić: Oko Borjane Krišto nema kompromisa, nećemo je podržati

Asim Sarajlić, SDA BIH, Asim Sarajlić, Borjana Krišto, Asim Sarajlić, udruge, Politika, SDA BIH, Zlatko Lagumdžija

Sarajlić najavljuje kako će državni dužnosnici otvoreno pred predsjednikom Srbije Borisom Tadićem pitati predsjednika RS-a Milorada Dodika zbog čega blokira uspostavu državne vlasti ako postoji spremnost da mu se zajamči rotacija u Vijeću ministara. On također tvrdi kako Bakir Izetbegović zajedno sa Sulejmanom Tihićem sustavno rješava probleme unutar Županijskog odbora SDA Sarajevo.

Razgovarao: Antun Mrkonjić / Dnevni list

Ulazite li u završnicu procesa izbora čelnoga čovjeka Vijeća ministara BiH sa zahtjevom da se međunarodna zajednica uključi u posredovanje između suprotstavljenih strana?
- Moja stranka SDA nije uputila službeni zahtjev niti jednome predstavniku međunarodne zajednice u BiH niti OHR-u da pomogne u formiranju državne vlasti. Mi iskreno želimo i sve činimo da domaće političke elite sjednu i dogovore sastav Vijeća ministara. Nažalost, brojni pokušaji našega predsjednika Sulejmana Tihića pa i Bakira Izetbegovića i konkretne kompromisne ponude za sada ne daju željeni učinak. Država je u blokadi, stanje je vrlo složeno i opasno i logično je da se razmišlja o svim opcijama koje bi nas mogle izvući iz blokada. Međunarodna zajednica bi morala sama, kao jamac Daytonskoga sporazuma, povući odlučne poteze. Ali, ponavljam, nismo službeno nikome ništa pisali, vjerujemo još uvijek u mudrost i racionalnost.

Dr. Slavo Kukić još nije završena priča. Čeka nas drugi krug izjašnjavanja. Dva HDZ-a i Srbi su protiv Kukića, “platformaši” žestoko uzvraćaju eliminiranjem Borjane Krišto. Što je kompromis?

- Gledajte, budimo pošteni, pa je li korektno uopće uspoređivati kvalitete jednoga doktora znanosti i čovjeka čiji je program uostalom dobio pozitivne ocjene u Zastupničkom domu državnoga Parlamenta Slave Kukića i Borjane Krišto? Svi znaju da je gospođa Krišto kao predsjednica Federacije blokirala sve pozitivne procese u FBiH, od imenovanja ministara do sudaca u Ustavnom sudu FBiH. Uz to Borjana Krišto nije uspostavila zdravu komunikaciju ni odnose u vrhu Federacije, u Parlamentu FBiH pa dakako ni između nje i premijera i svih drugih članova Vlade FBiH, poglavito ne među Hrvatima. Želim otvoreno poručiti- oko Borjane Krišto nema političkoga kompromisa. Činjenica jest da Srbi u ovom odnosu snaga neće podržati kandidata platforme, ali ni mi nećemo podržati gospođu Krišto. Netko će morati popuštati. Znači, poruka je jasna, oko eventualnoga trećega kandidata, ako definitivno ne prođe dr. Slavo Kukić, opet moramo za stol i moramo se ozbiljnije nego do sada dogovarati. Jasno je da Predsjedništvo BiH više neće donositi odluke o mandataru bez definirane parlamentarne većine. Nje u ovom trenutku nema i Slavo Kukić je još uvijek najozbiljnija živuća opcija. Ono što je u ovom trenutku pozitivno jest da svi, pa i Dragan Čović i Zlatko Lagumdžija, isključivo pričaju o Hrvatu kao predsjedatelju Vijeća ministara BiH.

To su uglavnom poznate zabetonirane pozicije. Budite krajnje konkretni. Jesu li SDP i SDA spremni podržati Čovićevog kandidata i jednog ministra Hrvata, iz HSP-a ili “Boljitka”?

- Pa, to nije upitno. Upravo je to ono što mi podržavamo. Mi nemamo ništa protiv da jedan od dvaju HDZ-ova kandidira mandatara, osim Borjane Krišto, s tim da jedno od dva ministarstva u Vijeću ministara pripadne “platformašima”, pa ako hoćete do kraja iskreno, neka to bude Hrvat iz HSP-a ili iz Lijanovićeve stranke. Ja ne znam doista što bismo mi više trebali popuštati i kojeg Hrvata podupirati. Meni su neke stvari doista šokantne i nejasne. Gledajte, SDA u Sarajevu ima ministra Ivicu Šarića, umjetnika europske razine i valjda dokazanoga Hrvata iz Kraljeve Sutjeske. Kako onda da dva HDZ-a ne mogu “progutati” niti poštovati Hrvata iz HSP-a? Pa, to je izvan pameti. Uostalom, pogledajte u Vladi FBiH, svih pet ustavno zajamčenih pozicija za Hrvate popunili su Hrvati, nisu valjda Bošnjaci. Neke stvari su doista neshvatljive, no, i to je dio politike, neka o tome sude oni koji su dali povjerenje “hadezeovcima”.

Dobro, uvijek u politici ima tajnih kontakata, ali i iznenadnih dogovora. Ima li naznaka da će ipak porazgovarati Čović, Tihić i Lagumdžija?

- Očekujem da se ovih dana nađu za istim stolom Dragan Čović, Zlatko Lagumdžija i Sulejman Tihić. Predsjednik SDA doista ulaže maksimalne napore da se uspostavi dijalog. Sada je puno lakše jer je Dragan Čović praktički u vlasti, on obnaša odgovornu državnu funkciju u Domu naroda i po prirodi posla se viđa s Tihićem. Puno očekujemo od posjeta predsjednika Srbije Borisa Tadića. Namjeravamo otvoreno pred njim upitati Milorada Dodika, lidera SNSD-a i predsjednika RS-a što je to što njemu smeta da odblokira uspostavu vlasti u BiH. Poznato je naime da je Dodik stalno tražio jamstvo za rotaciju najviših pozicija u državnoj vlasti. Evo, mi smo spremni na dogovor. Ako je to tako, što je onda drugi razlog za blokiranje procesa? Je li to isključivo obećanje koje je Dodik dao Čoviću? Sve upućuje da je to tako.

SDA ima problem u Županijskoj organizaciji Sarajevo. Prema pisanju nekih medija koji prenose i izjave Vaših dužnosnika, tamo je “pobuna” zbog zapostavljanja kadrova iz Sarajeva i nezadovoljstva kako Tihić i Sarajlić vode stranku?

- Očigledno je da ima jako puno dušobrižnika koji se kao brinu za stanje u SDA. Njima poručujem da je situacija na njihovu žalost, jako stabilna. Moraju znati kako je SDA demokratska stranka u kojoj je dopušteno demokratsko djelovanje i iznošenje drukčijih mišljenja. Uostalom, to su nedvojbeno pokazali izuzetno dobri izborni rezultati na zadnjim izvanrednim općinskim izborima u Vogošći i na Ilidži. Svoje konkurente smo “potukli” do nogu. Nema raskola unutar SDA. Nema govora da Bakir Izetbegović ili bilo tko drugi radi nešto iza leđa čelništvu stranke i predsjedniku Sulejmanu Tihiću. Radi se o jednoj manjoj skupini nezadovoljnih ljudi. Mi ćemo s njima za dan ili dva obaviti miran, tolerantan razgovor, objasniti stajališta stranke i vjerujem kako ćemo vrlo brzo stvari postaviti na pravo mjesto. Gledajte, dušobrižnici sa strane koji zapravo žele unijeti “na vrijeme” nemir unutar SDA i napraviti raskol u cilju političke kampanje, proturaju podvale kako Sarajlija nema u vlasti. Pa, ja sam šef Kluba zastupnika SDA u državnom Parlamentu, Bakir Izetbegović je član Predsjedništva BiH, Mirsad Kebo je potpredsjednik FBiH, Denis Zvizdić je predsjedatelj federalnoga Parlamenta i da dalje ne nabrajam. Svi kadrovi se imenuju isključivo na temelju prijedloga baze. Druga je stvar što konačnu odluku donosi središnjica stranke. To što je nekome problem, njegova je stvar. Ne brinite, nema pobune u Županijskom odboru SDA Sarajevo.