Anđelić: Jasna poruka iz Usore: Zajedništvo, odlučnost i opredjeljenost na ostanak u BiH

zvonimir anđelić, Usora

- Općina Usora realizirala je nekoliko projekata izgradnje novih prometnica i sanacije postojećih. Izdvojio bi i najznačajniji projekt izgradnje novog mosta preko rijeke Usore koji je od velikog značaja za razvoj i napredak općine. Sredstva od 1.630.000, 00 KM su osigurana i most se gradi. Po prvotnim planovima trebao je biti završen. Razlozi sporije gradnje su vjerojatno manjak radne snage u BiH, naglasio je načelnik Usore Zvonimir Anđelić govoreći o stanju i pozitivnim trendovima u ovoj općini. Raspisali smo i javni poziv za izgradnju dijela kanalizacije u Žabljaku procjenjene vrijednosti od 1 milijun KM. Sredstva su dijelom osigurana kroz apliciranje raznim izvorima, a nedostajući 600.000,00 KM putem kredita. U ovim kapitalnim i drugim projektima značajna nam je podrška viših razina vlasti, kazao je Anđelić.

- U protekle tri godine Općina Usora je ostvarila i ostvaruje zavidnu suradnju sa svim razinama vlasti po svim pitanjima od interesa građana Usore. Kao općina s malim proračunom bez podrške Vijeća ministara BiH, Vlade FBiH i Županijske vlade bilo bi teško sve projekte i planove realizirati.  Tu su i agencije, direkcije, fondove s kojima se ukazala potreba da surađujemo. Npr. kod izgradnje mosta  federalna direkcija cesta je prepoznala naš problem i uključila se u rješavanje i osigurala značajan dio sredstava. Zbog općeg rasta BiH u svim kapacitetima bitna je podrška lokalnim zajednicama. Usora može doprinjeti stvaranju novih vrijednosti uz ovakvu potporu i sinkronizirano djelovanje, istaknuo je načelnik Usore. Ovome može posvjedočiti i rast broja uposlenih u Usori. Na kraju 2016. imali smo oko 780 zaposlenih, a sada 1980. Unutar općine nema dovoljno radnika potrebitih zanimanja tako da su gotovo pola od ovog broja radnici iz okolnih općina. Proširujemo poduzetničke zone i popravljamo infrastrukturne uvjete. Tako sada u poduzetničkoj zoni imamo poduzeće koje je 5. po ostvarenoj dobiti u protekloj godini u našoj županiji, rekao je Anđelić.

Govoreći o budućim planovima, načelnik Usore je istaknuo plan za izgradnju športske dvorane koja je započeta prvom fazom vrijednosti 230.000,00 KM, a procjenjuje se kako za završetak treba još milijun KM. Izgradnja zgrade za javni vrtić. Projektna procjena je 2,2 milijuna, od čega je Hrvatska vlada osigurala 500.000,00 KN. Na proljeće je planiran početak prve faze izgradnje. Tu je i daljnja rekonstrukcija, sanacija ili izgradnja prometnica, asvaltiranje makadamskih prometnica. -Obzirom kako su ove tri kapitalne investicije prevelike za naš proračun radit će se 2 do 5 godina ovisno od okolnosti pa i nastavka podrške s viših razina vlasti. Sve ovo govorimo pod uvjetom da BiH funkcionira, formira se nova vlast kako bi svi zajedno nastavili na izgradnji naših lokalnih zajednica. Najveći problem je odlazak stanovništva. Općina radi na raznim mjerama koje bih trebale pomoći ostanak. U narednom razdoblju cilj nam je uvesti nove programe koji bi značajnije pomagali mladim obiteljima kao što je program podrške stambenog zbrinjavanja mladih, zaključio je Zvonimir Anđelić, načelnik općine Usora i kao glavnu poruku njegove općinske uprave istaknuo zajedništvo i odlučnost i opredjeljenost za ostanak u BiH, stoji u priopćenju HDZ-a BiH.