Aluminij oštro odbacio tvrdnje koje je Dnevni list objavio

Dnevni je list, naime, svojemu čitateljstvu svjesno podvalio laž o tomu kako će, zahvaljujući navodnomu dogovoru između uprava Aluminija i EP HZ HB, pučani plaćati struju za Aluminij, što nema veze niti s istinom niti sa zdravom pameću.

S obzirom na to da smo sa spomenutom tiskovinom već u sudskomu sporu oko ranije objavljivanih neistina i po drugim pitanjima, poštovanoj javnosti upućujemo kratko i precizno očitovanje: Aluminij je prije Domovinskoga rata imao status posebnoga potrošača električne energije, a danas to nije slučaj. Cijenu koju plaćamo za kupnju struje od EP HZ HB određuje isključivo Regulatorno povjerenstvo za električnu energiju u FBiH, koje je sasma neovisnim tijelom i na čiju odluku ne mogu imati nikakova utjecaja niti Aluminij niti ijedna elektroprivreda. Konkretno - Aluminij i Elektroprivreda uopće nemaju mogućnost određivati visinu cijene struje! Cijena struje, sukladno odluci Ferka, jednaka je svim velikim potrošačima u FBiH i ona iznosi 48 €/MWh, a to je najskuplja struja u aluminijskoj industriji na europskomu tlu i godinama nam stvara strahovite poteškoće u poslovanju, što je sasma oprečno gnusnim neistinama koje je Dnevni list otisnuo na svojim stranicama pa stoga ta podmetanja imaju i veću težinu. Stari bi Latini kazali: Pametnomu dosta!

S obzirom na prljavu i bestidnu kampanju spomenute tiskovine prema našoj tvornici, ponukanu iz političkih krugova koji su nam poznati, a koja je davno utonula u moralno dno i nema nikakove sveze s istinskim novinarstvom, od Dnevnoga lista, sukladno Zakonu o zaštiti od klevete, tražimo objavu ovoga reagiranja u cijelosti kako bi točno informirao čitatelje koje je prethodno prevario, premda od njih živi, dok ćemo povisoko novčano namirenje za štetu koju smo pretrpjeli zbog navedenih pisanja zatražiti sudskim putom.

Poštovanu javnost obavještavamo kako pišemo sudsku tužbu protivu glavnoga i odgovornog urednika Dnevnoga lista Daria Lukića, potom protivu izdavača te tiskovine Dnevni list d.o.o. Mostar te, kao trećetuženoga, protivu dopredsjednika Vlade FBiH Jerke Ivankovića Lijanovića kojemu je Dnevni list, u utorak, 3. siječnja 2012. godine, imputirao izravnu klevetu protivu Aluminija, na koju je izostalo bilo kakovo reagiranje, što nas posebno žalosti, s obzirom na Ured predsjednika Vlade FBiH kojemu gosp. Lijanović pripada, stoji u pripoćenju Aluminija.