Albin Ćubela: Nikakve medijske ofanzive iz političkog Sarajeva ne mogu promijeniti kolektivno sjećanje hrvatskog naroda u BiH

Albin Ćubela, HRS

Pročitajte što je za naš portal rekao kakva su njegova očekivanja od izbora koji su pred nama.

Za početak možeš li nam reći što je to što te natjeralo u politiku?

Najkraće rečeno u politiku me je natjerala sama politika ili bolje rečeno dosadašnja antipolitika koja nam se servira godinama sa svih razina vlasti, od gradske uprave pa sve do državnih institucija. Mišljenja sam da tu ima ogromnog prostora za bolji, pravedniji i učinkovitiji rad, a pošto ne želim biti kritičar samo radi kritiziranja, odlučio sam ući u političku arenu i osobnim primjerom pokazati da se može drugačije.

Od prvih dana si član HRS-a. Možeš li nam u kratkim crtama opisati kakav je bio početak rada stranke?

Jedan sam od osnivača stranke, ponosan, moram to istaknuti, a do tada, tj. do 2014. kada je HRS osnovan, nisam bio aktivan u politici. HRS je dakle prva i jedina politička opcija u mom životu. Ideja HRS-a kao stranke je odgovor jedne nove mlade generacije koja želi promišljati samostalno bolju politiku, ponuditi hrvatskom narodu nadu da postoji bolji izbor na političkoj sceni Hrvata BiH. Svi smo relativno mlađi ljudi, ostvareni u svojim područjima djelovanja, neovisni, puni želje za dokazivanjem i kao takvi smatrali smo da smo dužni hrvatskom narodu ponuditi nešto bolje od ovog beznađa i letargije koja nam se nudi već više od 20 godina. Iz tog razloga nastao je HRS, koji je u 4 godine postojanja od skupine istomišljenika izrastao u prepoznatljiv politički subjekt koji sve više privlači ljude istih životnih svjetonazora.

HRS kaže da mu nije cilj vladati. Koji je ustvari Vaš cilj?

Cilj je biti dosljedan u svome djelovanju na političkoj pozornici. A to znači, sve suprotno od onoga što imamo danas . Politika bi trebala biti sredstvo, jedan uigrani stroj koji ima poluge moći napraviti ljudima život lakšim i ugodnijim, s jednakim šansama za sve, a ne samo za podobne ljude. Cilj je da profunkcionira pravna država koja će štititi svoje stanovnike, a ne gledati na njih samo kao na ovce koje treba šišati zbog vune, odnosno zbog punjenja proračuna. Država, vlast i funkcije ne smiju biti svrha same sebi, kao što sada imamo slučaj, nego suprotno, da državni administrativni aparat bude servis svojim stanovnicima. Cilj HRS-a je mijenjati stanje svijesti u narodu o tim nakaradnim načinima djelovanja države koje nam predstavljaju zdravo za gotovo, kao to je način kako inače sve funkcionira u nas i da se to ne može promijeniti. A stvari su na kraju vrlo jednostavne, ako želimo prosperitet za sebe, svoju obitelj i narod u cjelini to se mora mijenjati, a ako pak želimo prosperitet samo vladajućoj oligarhiji, onda se to doista nikada neće ni promijeniti, jer narod je taj koji to jedini može promijeniti na izborima.

Pred nama su izbori. S kakvim rezultatima bi HRS bio zadovoljan?

Izbori su festival demokracije, bar bi to trebali biti. U nas je to privid demokracije, jer zbog složenosti BiH kao države i njenog unutarnjeg uređenja, izbori se svode na puko popisivanje pučanstva. HRS je svjestan svih loših strana trenutnog Izbornog zakona i kao odgovorna hrvatska stranka izlazi na izbore u tri većinske hrvatske županije koje sebi mogu dozvoliti luksuz pluralizma. Želimo napraviti jasan otklon od sadašnje politike vladajućeg HDZ-a i njihovog brata blizanca s brojevima, HDZ-a 1990, jer za HRS to su dvije strane iste medalje. I nudeći takvu politiku svaki glas za HRS je jedna mala pobjeda za nas, mala satisfakcija da smo prepoznati kod ljudi, kao snaga koja zaslužuje šansu. Nadamo se da će puno tih malih kapi napraviti slap koji će značiti respektabilan rezultat. O broju mandata ne bih licitirao, mi ćemo biti zadovoljni s onim što kažu birači na dan izbora.

Kandidat si stranke za Zastupnički dom Parlamenta FBiH. Kakva su tvoja osobna očekivanja od kandidature?

Moja osobna očekivanja su fokusirana na to da stranka napravi što bolji rezultat i da zastupnik HRS-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH bude proaktivan, s mnoštvom inicijativa, prijedloga zakona, amandmana, a ne običan fikus, kao što smo navikli do sada od većine hrvatskih zastupnika.

Kako se izbori bliže, sve jači su medijski napadi bošnjačkih medija koji sotoniziraju sve ono što je Hrvatima u BiH sveto?

To je klasična mobilizacija birača i zlouporaba medija u stranačke svrhe, iskreno, ništa novo na ovim prostorima. HRS je već u svojim dosadašnjim istupima u medijima jasno ukazivao na problem takvog rada medija, pogotovo javnih servisa. Nikakve medijske ofanzive iz političkog Sarajeva ne mogu promijeniti kolektivno sjećanje hrvatskog naroda u BiH i definitivno nam političko Sarajevo neće docirati kako i koje datume mi kao narod ne bi trebali obilježavati ili slično.

Imaju li Hrvati šansu biti ravnopravni u državi u kojoj ih se stalno preglasava?

Hrvati po ustavu moraju biti ravnopravni u BiH i to je temeljni postulat ove države. Samim time je nedopustivo da jedan narod drugome bira predstavnike. Hrvatska politika u BiH mora imati proaktivnu politiku prema tom problemu, inzistirati na donošenju Izbornog zakona koji bi uklonio ovakve političke anomalije na sceni. HRS će voditi upravo takvu politiku, kojom zahtijevamo da konstitutivni narodi sami biraju svoje legitimne predstavnike, a to smo već i predstavili u svom izbornom program u kojem nudimo rješenje za teritorijalno-administrativne jedinice.

Za kraj, što jedan mladi čovjek može poručiti biračima?

Poručio bih isto ono što je davno rekao Platon: Jedna od kazni za nesudjelovanje u politici jest da završite na kraju tako da vama vladaju nestručni. Prema tome, jednostavno 7. 10. izađite na izbore, birajte, proberite i nakraju odaberite onoga za koga mislite da može napraviti pozitivan pomak u društvu. Zamolio bih ljude da iskoriste to svoje građansko pravo da biraju i budu birani, jer ti ljudi koje oni odaberu će utjecati na kvalitetu življenja u idućih 4 godine. Ovo se naravno obraćam onim biračima koji redovito apstiniraju od izbora, a takvih je oko 50 posto. Samo aktiviranjem tog biračkog tijela su moguće promjene u društvu, ovima drugima koji su stranački vojnici sadašnjih vladajućih nomenklatura, njima ne poručujem ništa, sasvim je jasno kako će oni glasati, budući da su u klasičnom sukobu interesa. Svojim glasom potvrđuju svoje radno mjesto koje im je osigurala stranka.

HERCEGOVINA.info