Ako u nedjelju ne uspijemo, moguće su i drugačije kombinacije

Dragan Čović, Dragan Čović, dr. Dragan Čović

... želi da se u nedjelju okončaju pregovori o formiranju Vlade FBiH. Međutim, on je ponovio da nema realiziranja dogovora o Vijeću ministara BiH bez dogovora o Vladi Federacije te naveo kako, ipak, do nedjelje ne bi ništa prejudicirao, napomenuvši da se vode se bilateralni razgovori.

"U nedjelju moramo izaći pred javnost, ili sa dogovorom ili nekim drugačijim razmišljanjima i procjenama. Kada smo prvi put dogovarali oko koncepcije vlasti, ja sam tada kazao da minimalno što mi očekujemo jeste šest pozicija i vjerujemo da je to nešto što pripada ovom bloku stranaka", rekao je Čović.

Također, rekao je kako SDA i DF, bez želje da povrijedi bilo koga, doživljava kao jednu partnersku stranu, kao što je HDZ i stranke okupljene oko HNS-a druga strana.

"Što se mene tiče, broj šest je javan otkako smo prvi put sjeli razgovarati oko uspostave vlasti. Rekli smo da ćemo se do nedjelje suzdržati oko rasprave o resorima i ja ću se, zbog uvažavanja prema kolegama iz drugog bloka, suzdržati, a inače ću vrlo transparentno u nedjelju govoriti o tome, završili mi razgovore ili ne", naglasio je Čović.

Upitan je li parlamentarna većina na državnom nivou čvrsta te da prokomentira to što se posljednjih dana spominje promjena parlamentarne većine, Čović je kazao kako je "teško kazati šta znači da je nešto čvrsto i stabilno".

"To najbolje pokazuju pregovori koje vodimo, ne samo na državnoj i entitetskoj razini. Vidite kako to ide po županijskim. Ja sam osobno uvjeren i predan ideji da mi u nedjelju pokušamo zatvoriti pregovore i da kažemo: dali smo šansu ovoj parlamentarnoj većini. Naravno, ako se to ne uspije, moguće su i drugačije kombinacije. Ja se iskreno ne veselim bilo kakvim drugim kombinacijama, jer opet ćemo doći na isto", istakao je on.

Vlast u županijama
Također, naveo je kako su na današnjoj sjednici predsjednici županijskih odbora dali informaciju oko dinamike uspostave izvršne vlasti po županijama. Tako bi, naveo je on, Herceg-Bosanska županija trebao dobiti vladu najdalje do 13. ožujka, kao i Posavski, dok bi Srednjobosanska i Hercegovačko-neretvanska izvršnu vlast trebali dobiti do sredine ožujka.

Agencije