11 pitanja Željku Komšiću

Željko Komšić, Željko Komšić političar, BIH, df bih, Željko Komšić, df bih, bogić bogičević, Željko Komšić, df bih, vlast, df bih, vlast, nametanje vlasti, df bih, Željko Komšić političar, oporba, Željko Komšić političar, račun, skijanje, Željko Komšić političar, BIH, Željko Komšić, Željko Komšić političar, Željko Komšić, BIH, Željko Komšić, BIH, Željko Komšić političar, Željko Komšić

1. Prije svega, kako komentirate propast tzv. butmirskog procesa? Je li to nešto očekivano i je li propao zbog nespremnosti MZ ili zbog domaćih lidera nespremnih na kompromis? Ili možda smatrate da butmirski proces nije ni propao?

2. Jesu li istinita pisanja Avaza da ste nakon reakcije M.Dodika da vam nije mjesto u prvom redu s pregovaračima demonstrativno napustili pregovore?

3. Turski ministar vanjskih poslova nedavno je posjetio Bosnu i Hercegovinu i pri tom najavio «obnavljanje otomanske imperije» spominjući u tom kontekstu Kavkaz i Balkan... Neki su političari na ovo reagirali ali vas nismo čuli. Ne tako davno ste prijetili Koštunici da e te mu polomiti prste ako bude dirao u Bosnu a na otvorene aspiracije Turske ipak ste šutjeli. Zašto nije bilo reakcije i da li je ona izostala od strane Vas i g. Silajdžića budući da se i jedan i drugi predstavljate kao patrioti BiH? Je li maliciozno zaključiti da je g. Radmanović ispao veći patriot od vas dvojice?

4. Konkretno pitanje: Smeta li Vam kao patriotu BIH naziv ulice: „Ulica Sulejmana Veličanstvenog“ u Bihaću?

5. Kako komentirate očitu blokadu federalne Vlade? Kome je ona u interesu?

6. Hrvatske političke stranke i hrvatski intelektualci iz BiH koji ne žive u Sarajevu uporno ističu institucionalnu obespravljenost Hrvata u BiH, medijsku zapostavljenost, preglasavanje u zakonodavnoj i izvšnoj vlasti i sl. Mislite li da su ti problemi realni i kako ih vi doživljavate?

7. Uspostavu trećeg entiteta kategorički ste odbili u više navrata. Što mislite kako bi se Hrvati izjasnili na eventualnom referendumu za uspostavu trećeg entiteta? Budući da se zalažete za građanski model odlučivanja u BIH biste li priznali referendum u kojem bi većina građana BIH odlučila da želi troentitetski uređenu BIH?

8. Svjedoci smo ta Statut grada Mostara teško krši građanska prava mostaraca i da je uzrok 13-mjesečne blokade grada. Što mislite o statutu Mostara i trenutnoj situaciji u tom gradu?

9. U Hercegovini, ali i ostalim hrvatskim područjima BiH vlada uvjerenje da se ponašate kao da je Sarajevo posljednja granica svijeta i da ni jednom gestom do sad niste pokazali interes za probleme Hrvata u BiH. Kako ovo komentirate?

10. U svojoj kancelariji držite veliku sliku Josipa Broza Tita. Tito je ljudski kompromitiran zločinima koje je režim počinio nakon drugog svjetskog rata a politički je kompromitiran kao klasični diktator. Kako je moguće da član Predsjedništva BiH u 21. stoljeću promovira lik i djelo čovjeka odgovornog za ubojstva i političke progone i čovjeka koji nikad u životu nije organizirao poštene demokratske izbore!?

11. Hoćete li se na sljedećim izborima ponovo kandidirati za hrvatskog člana Predsjedništva BiH?Nadamo se da ćete pokazati da predstavljate sve građane BiH i da ćete svoju viziju uređenja BiH podijeliti sa posjetiteljima Poskoka. Hvala unaprijed