Ožujak bi mogao naplatiti ekstremno toplu veljaču

Proljeće
Premda je ono puno širi pojam od aktualnog toplog vremena, cijeli trend nedvojbeno zorno dočarava i aktualna zima u Hrvatskoj, koja je toplija od višegodišnjeg prosjeka, s temperaturama višim od svih pojedinačnih izmjerenih ove zime u ovom dijelu svijeta.

Potvrdila nam je to Dunja Mazzocco-Drvar, meteorologinja Državnog hidrometeorološkog zavoda, a podatak iz Udruge "Crometeo" o čak 26 stupnjeva izmjerenih 17. veljače u Pescari dodatno "pogrijava" tezu o globalnom zatopljenju.

- Prema podacima iz prosinca 2013. godine, a u odnosu na prosjek, taj je mjesec u istočnoj Hrvatskoj bio normalan, u središnjoj Hrvatskoj i dijelu gorske Hrvatske i unutrašnjosti Istre topao, na većem dijelu Jadrana vrlo topao, a na širem riječkom području ekstremno topao. Siječanj 2014. bio je u istočnoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj te u Lici razmjerno vrlo topao, a u ostatku zemlje ekstremno topao - navodi Mazzocco-Drvar.

3 do 6 stupnjeva iznad prosjeka

Topla veljača i dalje se nastavlja, a naznaka zahladnjenja nema na vidiku, čime su se obistinile prognoze o toplom mjesecu. Što se tiče veljače, već je poznato da je ovaj mjesec iznadprosječno topao u cijeloj zemlji, iako u to neće povjerovati oni koji žive u Lici i Gorskom kotaru koji su osjetili oštru zimu.

- U svom dosadasnjem tijeku, zaključno sa 17. veljače, mjesec je bio za 3 do 6 stupnjeva topliji od prosjeka, a slično će se zadržati i do njezina kraja. Stoga možemo reći da će zima u cjelini biti osjetno toplija od prosjeka - navodi Mazzocco-Drvar.

Što od vremena možemo očekivati u ovom tjednu?

- Južina, toplo vrijeme i do 20 stupnjeva obilježit će sljedeće dane. Kiša se u Dalmaciji očekuje u petak - najavljuje Rade Popadić iz Udruge "Crometeo".

Zima, podsjetimo, kalendarski traje do 21. ožujka, hoćemo li velikim zahladnjenjem "platiti" ovu toplu veljaču nitko ne može znati, no kada se podsjetimo da je u ožujku prije nekoliko godina u Splitu bilo čak minus 6 stupnjeva, sve je moguće očekivati.

OJDANA KOHAREVIĆ/Slobodna Dalmacija