Ovo bi mogla biti najtoplija godina u povijesti, a evo i zašto

kiša, zima, toplota , nevrijeme, vremenska prognoza, vrijeme, zima, vremenska prognoza, kiša, meteo alarm, Hercegovina, nevrijeme, snježno nevrijeme, kiša, Katarina Zovko Ištuk, bura, kiša, oluja, kiša, narančasto upozorenje, nevrijeme, vremenska prognoza, nevrijeme, kiša, meteo alarm, vremenska prognoza, kiša, nevrijeme, vremenska prognoza, kiša, nevrijeme u Mostaru, nevrijeme, kiša, rostilj, roštiljanje, nevrijeme, Federalni hidrometeorološki zavod
...još jednom potvrđujući dugotrajni trend globalnog zatopljenja, objavila je u srijedu Svjetska meteorološka organizacija (WMO) u trenucima dok u Limi traje konferencija o borbi protiv klimatskih promjena.

Uzimajući u obzir i ovu godinu, 14 od 15 najtoplijih godina ikada bile su u 21. stoljeću.

"Globalno zatopljenje ne poznaje predah", poručio je u pisanoj izjavi glavni tajnik WMO-a Michel Jarraud. "Ove je godine osobito neuobičajen i uznemirujuć podatak o visokim temperaturama na golemim površinama oceana".
Iznimno obilne oborine

WMO je istaknuo da su prosječne temperature površine mora u 2014. bile rekordno visoke, dok je na kopnu među ekstreme ubrojio poplave u Bangladešu i Velikoj Britaniji i suše u Kini i Kaliforniji.

"Visoke temperature mora, zajedno s drugim čimbenicima, pridonijele su iznimno obilnim oborinama i poplavama u mnogim zemljama i ekstremnim sušama u drugim", naglasio je WMO.

"2014. je na putu da bude jedna od najtoplijih, ako ne i najtoplija, godina ikada", ocjena je koju ta organizacija temelji na prosjeku temperatura od siječnja do listopada. Ozbiljna mjerenja temperature u svijetu se provode od polovice 19. stoljeća.

Globalni sporazum o klimi

Budu li temperature i u ostatku godine podjednako više od normalnih, "2014. će vjerojatno biti najtoplija godina u povijesti, ispred 2010., 2005. i 1998.", ocjena je WMO-a, uz napomenu da je prosječna temperatura u prvih deset mjeseci 2014. na kopnu i na moru bila za 0,57 stupnjeva Celzija viša od prosječnih 14 stupnjeva Celzijusa u razdoblju od 1961. do 1990.

Konferencija koja u glavnom gradu Perua traje od 1. do 12. prosinca trebala bi kroz pregovore predstavnika 195 zemalja i mnogobrojnih svjetskih organizacija dogovoriti uvjete za smanjenje stakleničkih plinova koji bi trebali biti službeno obuhvaćeni globalnim sporazumom o klimi, čije je potpisivanje predviđeno za godinu dana u Parizu.

Net.hr