Otvoreno pismo Saboru i Vladi Republike Hrvatske

franjevci, otvoreno pismo, masovna grobnica, franjevci, pobijeni

U tom smislu pozdravljamo aktivnosti istražnih tijela Republike Hrvatske provedene na mikrolokalitetima Sinac - pored Otočca i Novo groblje u Vrgorcu.
Međutim, istodobno iskazujemo svoju zabrinutost i prosvjed načinom na koji se te istrage i ekshumiranja posmrtnih ostataka žrtava provode.

Sudeći prema šturim medijskim informacijama koje govore o propustima u metodologiji rada tijekom obavljanja istražnih radnji, kao i odnosa prema zemnim ostatcima žrtava, pridružujemo se brizi onog dijela hrvatske javnosti koji se, poučen dosadašnjim pristupom ovoj temi, s potpunim pravom pita o stvarnim ciljevima ovih aktivnosti.

Ukoliko je riječ o aktivnostima, temeljenim na domaćem zakonodavstvu i Rezoluciji Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu od 2. travnja 2009., onda od svih institucija Republike Hrvatske koje na bilo koji način sudjeluju u ovim aktivnostima bezuvjetno zahtijevamo primjenu najviših profesionalnih standarda - uz iskazivanje dužnog poštovanja prema žrtvi i materijalnim dokazima.
Međutim, istodobno izražavamo svoju bojazan da cijeli ovaj proces ima za cilj samo puku asanaciju terena, odnosno prikrivanje dokaza o zločinima koje su počinile komunističke vlasti.

Na to nas navodi niz postupaka aktualne vlasti, uključujući i slučaj »Lex Perković«, kao i izjave najviših državnih dužnosnika koji su više puta istaknuli da je zvijezda petokraka - simbol pod kojim su ovi zločini počinjeni, kao uostalom i oni u Vukovaru i Škabrnji, »simbol mira i ljubavi«.
Uz kazano, dodatni razlog našoj zabrinutosti i dvojbama, svakako je i činjenica da se na čelu ovih aktivnosti nalazi osoba koja je u bivšem, jednopartijskom, jugoslavenskom komunističkom režimu bila djelatnik jugoslavenske tajne službe i djelatno skrbila o »opstanku i nedodirljivosti tog režima«.
Prosvjedujući, također, i zbog činjenice da se ove aktivnosti obavljaju u sklopu Ministarstva branitelja, što je samo po sebi paradoks i jedinstven primjer ovakve vrste u suvremenoj Europi, najodlučnije tražimo da se zamijećeni nedostatci što prije isprave najavljujući kako ćemo o ovome izvijestiti Vlade svih država u kojima HSK djeluje kao organizacija.


CROATIAN WORLD CONGRESS – HRVATSKI SVJETSKI KONGRES