Od 15. studenoga obvezna zimska oprema

zimska oprema

Od 15. 11. do 15.4. iduće godine na području BiH, zakonski je obvezno posjedovanje i korištenje zimske opreme na vozilima, bez obzira na vremenske uvjete.

Pod zimskom opremom koju trebaju imati motorna vozila u zimskim uvjetima podrazumijeva se:

– za putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija masa nije veća od 3 500 kg i nemaju više od 8 sjedišta:

1. zimski pneumatici na sva četiri kotača, zimska guma ( pneumatik ) koje je na svom boku označena slijedećim oznakama ; MS, M+S ili M&S i znak snježne kraljice, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm,

2. gume s ljetnim profilima čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim kotačima u slučaju zimskim uvjetima.

– Za motorna vozila čija masa prelazi 3 500 kg i autobuse:

1. zimski pneumatici na pogonskim kotačima , zimska guma (pneumatik) koja je na svom boku označena slijedećim oznakama : MS , M+S ili M&S i znak snježne pahuljice, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još lanci za snijeg i priručni alat ( lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kg),

2. gume s ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi minimum 4 mm i u priboru lanci koji se postavljaju na pogonskim kotačima u slučaju zimskih uvjeta, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i priručni alat (lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kg).

Imajući u vidu gore navedeno, službenici Uprave policije MUP- a će uz kontinuirane kontrole sudionika u prometu, provoditi pojačane mjere kontrole s ciljem provjere posjedovanja propisane zimske opreme.