Od 20. siječnja do 18. veljače upozoravaju na jaku zimu

Zima koja danima hara Europom pokazala je pravo lice i u BiH. Iako su već danima temperature bile niske, stigao je i snijeg, i to u Hercegovinu gdje nije uobičajen, dok u mjestima Bosne danima pada. A padat će i danas, iako slabijim intenzitetom u odnosu na ranije dane, dok će se u Hercegovini zadržati uglavnom suho, piše Večernji list BiH.

Vrijeme bi se prema kraju dana trebalo postupno stabilizirati. Vikend bi trebao biti stabilan do nedjelje poslijepodne kada se očekuje novo naoblačenje i snježne oborine koje se ni ovog puta ne isključuju na krajnjem jugu i jugoistoku Hercegovine. Snijeg u prvoj trećini siječnja prognozirao je i Europski centar za srednjoročne prognoze vremena čije je prognostičke slike ovih dana analizirao neovisni meteorolog Zoran Zadro.

On tvrdi da ni u vremenu koje predstoji Europski centar za srednjoročne prognoze vremena (ECMWF) ne očekuje stabilizaciju, naprotiv, u razdoblju od 20. siječnja do 18. veljače očekuje se vrhunac zime na većem dijelu Europe, što je itekako dugo razdoblje, u rangu onog iz nezaboravne 2012.

- Ako se ovo obistini, o ovome bi se pričalo. Ima mnogo parametara i čimbenika koji se prate i koji idu tim smjerom da nas između 20. siječnja i 18. veljače tek očekuje vrhunac zime - istaknuo je Zadro analizirajući prognostičke slike ECMWF-a. A dok se tih najava treba tek pribojavati, trenutačna situacija u nekim bh. mjestima nije nimalo idilična. Tako je u Kladnju proglašeno stanje elementarne nepogode. Visina snijega prešla je jedan metar, a velik broj ljudi je bez struje. U prekidu su i telefonske veze. Također, neka sela su potpuno odsječena tako da teški strojevi pokušavaju vratiti stvari u granice normalnog.

Nažalost, situacija nije bolja ni u zdravstvenim ustanovama, a liječnici imaju pune ruke posla. Zbog gripe i straha od epidemije u bolnicama su uglavnom zabranjeni posjeti ili su svedeni na minimalno. Samo u Sarajevskoj županiji dnevno je više od 100 intervencija, a osam mobilnih timova na terenu. Dnevno je zbog lomova bilo više od 35 intervencija. Ipak, situacija se smiruje. U Hercegovini su također stotine intervencija zbog različitih zdravstvenih tegoba. Liječnici u Hercegovini poznati su po nadljudskim naporima u liječenju pacijenata.

- Ako smo izdržali 2012. i onolike intervencije, onda ćemo i ovo. Ako bude gore, s obzirom na to da je onaj snijeg počeo točno na početku veljače, vjerujem da ćemo opet svoj posao odraditi najbolje što možemo i pomoći svima koji budu tražili pomoć - kazala nam je liječnica iz ZHŽ-a.