Napad na New York isplaniran kod Maglaja?! Mediji u RS: Šef Al-Qa’ide imao je BiH putovnicu, papire sredio sadašnji član Predsjedništva BiH

Milorad Dodik

U medijima u Republici Srpskoj pojavili su se dokumenti koji ozbiljno terete aktualnog bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića.

Tiču se prve polovine devedesetih godina i ratnog vremena, kada je Džaferović, kao načelnik Centra službe sigurnosti u Zenici, potpisao državljanstva nekim od istaknutih pripadnika zloglasne postrojbe El Mudžahid, uz koju se vežu okrutni zločini protiv Hrvata i Srba u susjednoj državi, na teritoriju koje je pod kontrolom držala bošnjačka Armija BiH, a kasnije poznatih globalnih terorista.

Džaferovićev potpis, prema objavljenim dokumentima, stoji tako na zahtjevu za prijem u državljanstvo BiH Tunižanina Mhamdija Sedika ben Mokhtara.

Treći korpus

Imenovani je pripadnik odreda El Mudžahid Trećeg korpusa Armije Republike BiH od rujna 1992. godine, po kom osnovu i podnosi ovaj zahtjev, navedeno je u spomenutom zahtjevu koji datira od 28. travnja 1995. godine i kojemu je, naravno, udovoljeno.

Isti dan stiže i zahtjev za državljanstvo Alžirca Boukmourija Taieba, također pripadnika odreda El Mudžahid pri Trećem korpusu Armije BiH. Kao osnova da mu se izda putovnica navodi se da je oženjen državljankom BiH Melihom Alić iz Travnika.

Ovo nije prvi put da su u javnost isplivali dokumenti o spornim državljanstvima koja su za svoje zasluge u BiH dobivali “islamski sveti ratnici”. Dževad Galijašević, stručnjak za borbu protiv terorizma, javno je progovorio o slučajevima Osame bin Ladena, Khalida Muhammada Al-Zarqawija i Mohameda Ate. Šef Al-Qa’ide, glavni organizator i glavni operativac napada na New York i Pentagon 11. rujna 2001. godine, također su počašćeni državljanstvima i dokumentima BiH.

Bin Laden je bio zaveden kao stanovnik sarajevske općine Centar 1996. godine, pod brojem 10 907, registrirana adresa mu je bila Malta 1. Al Zarqawi je bio prijavljen na adresi sarajevske općine Stari grad, ulica Abdesthana 4, a kasnije u Zenici, Ulica Armije BiH 13. U njegovu slučaju, odlukom CSS-a Sarajevo od 26. prosinca 1995. godine, upisan je općinski registar rođenih, što je bio temelj za dobivanje državljanstva BiH. Sve je predložio upravo Džaferović.

Prvi operativac

Treći, Mohamed Ata, prvi operativac grupe od 19 ljudi koja je napala New York, isplanirao je, tvrdi isti izvor, cijelu akciju u vehabijskoj zajednici u selu Bakotiću, udaljenoj osam kilometara od Maglaja.

Tu popis ne završava jer su, uz državljanstvo Saudijske Arabije, ono BiH imala i dvojica pilota Al-Qa’ide, Navas al Hazmi Khalid i Almi Har Tikh, pa Halid Masud, koji je prije dvije godine gazio ljude ispred Westminsterske palače u Londonu, također bivši pripadnik El Mudžahida.

Povod za objavu ovih dokumenata treba tražiti u Kongresu SDA održanom prošlog vikenda, kada je Bakir Izetbegović s govornice u Zetri zagrmio o nepravednim suđenjima bivšim zapovjednicima takozvane Armije BiH. Posebice se to odnosi na slučaj Sakiba Mahmuljina, ratnog zapovjednika Trećeg korpusa, pod čijim su zapovjedništvom ratovali mudžahedini. Upućeniji tvrde da Izetbegoviću nije toliko do Mahmuljina, koliko do želje da se prikrije ratna prošlost Šefika Džaferovića, koji mu je oduvijek bio odan suradnik i zajedno su se penjali na ljestvici moći, piše Slobodna Dalmacija.

Napeti odnosi: Dodik opet o odcjepljenju

Odnosi najvećih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini koje okupljaju Srbe i Bošnjake dodatno su zaoštreni u srijedu nakon što je Milorad Dodik najavio poduzimanje novih radikalnih koraka zbog deklaracije kojom je SDA pozvala na uspostavu republike BiH kao građanske države s regijama umjesto entiteta.Dodik je kazao kako će u RS-u inzistirati na onim dijelovima ustava BiH koji, po njegovu tumačenju, daju Srbima u BiH pravo na samoopredjeljenje, odnosno na odcjepljenje od BiH.