ZZO HNŽ-a mora isplatiti Melcomu 641 tisuću maraka

Panorama grada Mostara

- Kad govorimo o tužbi tvrtke Melcom, koja je od prethodne Uprave Zavoda dobila ugovor o opskrbi lijekovima, ona je tužila ZZO, te je također izgubila spor, s tim što je odluka suda u ovom slučaju postala pravomoćna, izjava je Srećka Borasa u intervjuu objavljenom u Dnevnom listu dan ranije.

Odbijen zahtjev tužitelja


Iz Melcoma tvrde kako su oni dobili na sudu, što potkrepljuju drugostupanjskom sudskom presudom od 23. kolovoza 2011. U presudi Županijskog suda u Mostaru stoji kako su odbijene žalbe stranaka kao neosnovane te se prvostupanjska presuda potvrđuje. Time je Zavod zdravstvenog osiguranja dužan tužitelju, odnosno tvrtki Melcom isplatiti 611.597 maraka na ime iznosa duga, to jest za onoliko lijekova koliko je isporučeno. 

Pored toga tuženi mora na ime naknade štete tužitelju isplatiti 30.338 maraka, sve sa zakonskim kamatama počevši od 22. listopada 2008., pa sve do isplate te nadoknaditi troškove sudskog postupka u iznosu od 3340 maraka. 

Podsjetimo kako je Općinski sud u Mostaru u listopadu prošle godine presudio protiv ZZO-a HNŽ-a u sporu s tvrtkom za trgovinu lijekovima Melcom, s kojom je nezakonito raskinut ugovor o opskrbi lijekovima. Mostarski sud je tad donio odluku da ZZO isplati 611.597 maraka tvrtki Melcom, u što spada i šteta prouzročena ovome poduzeću kao i troškovi sudskog postupka. Sud tom prilikom nije prihvatio zahtjev tužitelja da Zavod isplati još 2,6 milijuna maraka izgubljene dobiti tvrtki.

Priča pokrenuta 2007.


Cijela priča oko ZZO-a i Melcoma pokrenuta je prije nekoliko godina, još za vrijeme "vladavine" bivšeg ravnatelja Zavoda Rade Bošnjaka. Godine 2007. Melcom je pobijedio na natječaju za nabavu lijekova za HNŽ, koji se sufinanciraju sredstvima Zavoda. Nekoliko mjeseci kasnije županijska Vlada je početkom 2008. promijenila odluku o besplatnim lijekovima koji se izdaju na teret ovog zavoda, kojim je ponovno smanjila broj lijekova koje ona sufinancira te privremeno obustavila isporuku lijekova po ugovoru s Melcomom. Sporazum s Melcomom je raskinut, nakon čega je ova tvrtka koja trguje lijekovima pokrenula sudski postupak i tražila nadoknadu štete.

U Zavodu su zadovoljni presudom

Vesna Pehar, pravna zastupnica ZZO-a HNŽ-a, kaže kako su iz Zavoda zadovoljni presudom koja potvrđuje kako su bili u pravu.

- Uspjeh u sporu je što se mora platiti jedna petina od onoga što su tražili, kaže Pehar. Navodi kako je veliki uspjeh u tome što je sud neosnovanim proglasio zahtjeve tužitelja. Tužitelj je zahtjevom tražio nadoknadu štete na ime nabavljenih lijekova u iznosu od 1,561.254 marke, na ime nabave opreme i edukacije 25.205, na ime bruto plaća tri zaposlenika 24.890 i na ime izguljene dobiti iznos od 1,185.069 maraka.

- To je proglašeno neosnovanim i to je veliki uspjeh, navela je Pehar.
Vrijednost cijelog spora je bila 3,438.017 maraka, a Zavod je u startu priznao da će prihvatiti zaista isporučene lijekove.

Piše: Dalibor Drlje / Dnevni list