Zrakoplovi Croatia Airlinesa iduće tri godine letjet će prema Mostaru

Croatia Airlines, Mostar, zračna luka, Croatia Airllines

- Ministarstvo prometa i veza Federacije osiguralo je milijun maraka za subvenciju ove zračne linije i tako će biti iduće tri godine. Ovisno o popunjenosti leta, koristit će se sredstva od subvencije. Možda će biti potrebno nekoliko stotina tisuća maraka, a možda cijeli iznos. Sve ovisi o tome koliko bude putnika iz Mostara za Zagreb i obrnuto - rekao nam je jučer jedan od čelnih ljudi Zračne luke Mostar Marko Đuzel.

Inače, prema informacijama sa službene internetske stranice Croatia Airlinesa, povratna karta na ovome letu košta već od 89 eura i u ovu cijenu je ubrojena pristojba zračnih luka i naknada za izdavanje karte. - Let iz Zagreba za Mostar je četvrtkom i nedjeljom, let iz Mostara za Zagreb petkom i ponedjeljkom. Povrat novca nije dopušten - navodi se u informaciji Croatia Airlinesa.

I ovo nije jedina nova zračna linija koja će ove godine biti uspostavljena iz Mostara prema ostatku Europe. Krajem ovoga mjeseca počinju redovite zračne linije iz Hercegovine prema Düsseldorfu i Stuttgartu. Kako nam je rekao Đuzel, njemački Eurowings odradio je odličnu marketinšku kampanju za ovu zračnu liniju, što se vidi prema prvim rezervacijama.

- Podaci iz Njemačke nam govore kako je popunjenost najavljenih linija dobra, a očekuje se da će biti još veća u budućnosti. Pred nama je mnogo posla i očekujem kako ćemo odgovoriti izazovima koje nam donose novi projekti - naglasio je Đuzel. Mostarska zračna luka već neko vrijeme bilježi blagi pad broja putnika. Novi projekti bi situaciju trebali znatno popraviti, a sezona letova je već počela.

U Mostar su jučer sletjela četiri zrakoplova iz Italije. Radi se o charter-letovima koji uglavnom dovode hodočasnike u Međugorje. Upravo ovakvi aranžmani posljednjih godina održavaju Zračnu luku Mostar na životu, a novi projekti bi trebali osigurati uvjete za dodatne iskorake.

S obzirom na to da Hercegovinu na godišnjoj razini posjeti više od milijun turista, može se zaključiti kako je potencijal Zračne luke Mostar još uvijek neiskorišten. Većina turista sve ove godine slijeće u Sarajevo, Dubrovnik ili Split, a tek onda dolazi u Mostar. Novim, redovitim zračnim linijama očekuje se kako će se to stanje popraviti. Da bi se to ostvarilo, potrebno je još mnogo raditi na promociji Mostara i Hercegovine. Projekt je prepoznala i Vlada HNŽ-a, koja je također odobrila subvencije, kao i lokalne vlasti u Mostaru.•

večernji.ba