Zabrinuta majka iz Mostara prije nekoliko godina pohranila matične stanice od prvog djeteta, a sada je u procesu procedura za drugo dijete

afera Cyro Savea, Zabrinuta majka iz Mostara, koronavirus, trudnica

Roditelje iz BiH koji su matične stanice povjerili na čuvanje švicarskoj tvrtki Cryo Save, a onda doznali da je Ministarstvo zdravlja te zemlje oduzelo licencu za rad, muče brojna pitanja.

Iako ih je donekle umirila informacija da je materijal prebačen u Poljsku, ipak ih brine jer nije poznato jesu li sve matične stanice stigle do poljske banke, s obzirom na to da su čuvane na više lokacija.

Zabrinuta majka iz Mostara, koja je prije nekoliko godina pohranila matične stanice od prvog djeteta, a sada je u procesu procedura za drugo dijete, razmišlja što učiniti.
Najviše me brine što su cijelo ovo vrijeme radili s tim stanicama, jesu li iskorištene u pogrešne svrhe.

S druge strane, ne znam što da radim sada s drugim djetetom. Stigli su rezultati da je pohrana obavljena i da trebam uplatiti 400 eura, i tako svaki mjesec, priča ova Mostarka.

Zadnji put je od Cryo Save, dobila mail 26. lipnja ove godine u kojem stoji da su matične stanice premjestili u Varšavu, u tvrtku Polski Bank Komorek Macierzystiych (PBKM), najveći europski centar u Varšavi, za usluge čuvanja stanica te da će biti obaviještena o daljnjem tijeku.

No, dvije godine ranije, iz njihove kancelarija u Beogradu, nastavlja majka, dobila je poziv u kojem je pojašnjeno da je Bio Save preuzeo Cryo Save, te da se ništa ne brine jer je banka samo promijenila ime.

Rečeno mi je tada da se ništa ne brinem, da su matične stanice i krv iz pupčane vrpce, dijelom pohranjene u Belgiju, a dijelom u Švicarskoj. Jedno u jednoj državi, drugo u drugoj. S obzirom na to da sam dobila certifikat osjećala sam se bezbrižno, i nisam više obraćala pažnju.

Sada kako sam trebala pohraniti stanice od drugog djeteta doznam da Cryo Save nije više Bio Save, već da je sada Swiss Stem Save, potpuno treća tvrtka.

Da su sve informacije preuzeli od Cryo Save. Ni tada se nisam brinula. U razgovoru s njihovim predstavnikom doznajem da sve ide kako treba, priča ona. Jedini što joj je tada rečeno jeste, da su zbog manjka posla zatvorili ured u BiH, da je predstavništvo ostalo u Srbiji.

Nakon potpisanog ugovora, na rezultate nalaza je čekala tri mjeseca.

U utorak mi stiže nalaz nakon tri mjeseca da je pohranjeno, iako sam s prvim djetetom čekala samo mjesec dana, i stiže faktura da uplatim.

U ugovoru mi izričito piše da ako kasnim s ratama, sudskim postupkom će se tražiti da se uplati cijeli iznos, bez zateznih kamata, ističe.

Predstavnica Swiss Stem Save, s kojom je ranije surađivala, ne zna pojedinosti o nastaloj aferi, no ne vidi mjesto za paniku, obzirom da je sve, po njezinim riječima, provjereno.

Upućuje je na kontakt u Beogradu.

Na broj u Beogradu se nitko nije javljao. Nakon kontakta s Varšavom, dobije tračak nade.

Prvo su me pitali jesu li stanice pohranjene u PBKM ili putem Cryo Save, te da se obratim putem maila, što sam i učinila. Jedan od koraka je bio jesam li klijent Cryo Save.

Nakon potvrdnog odgovora sam mogla popuniti formular. Odgovor mogu očekivati za 6 tjedana. Ali mi na mail nije stigla potvrda je li upit stigao govori ova majka, koju je cijela dodatna situacija malo ohrabrila, no i dalje sumnja.

Suprug joj je tvrdi, paranoičan, čak misli da je certifikate mogao ispuniti bilo tko. U velikoj je sumnji što dalje činiti.