Veliki porast broja oboljelih od leukemije i dijabetesa

dijabetes, dijabetes tipa 2, liječenje dijabetesa tipa 1, Prevalencija dijabetesa, dijabetesa

U promatranom razdoblju zabilježen je veći broj slučajeva leukemije koji su zahtijevali usluge, koje se zbog svoje kompleksnosti ne mogu pružiti u zdravstvenim ustanovama HNŽ-a. Izvješćem o potrošnji lijekova s liste lijekova evidentiran je blagi porast broja ispisanih recepata, smanjenje broja propisanih pakiranja i utrošenih sredstava. Promatrajući ukupnu potrošnju lijekova s liste lijekova evidentno je kako 85% ukupne potrošnje lijekova s liste lijekova otpada na kronične terapije. Posljednje četiri godine evidentan je stalni porast broja osiguranika oboljelih od dijabetesa, benigne hipertrofije prostate i astme s pridruženim stanjima. U prvom tromjesečju 2018. godine broj osiguranika korisnika ortopedskih pomagala povećan je za 16,03%, a potrošnja ortopedskih pomagala u prvom tromjesečju 2018. godine, u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, povećana je za 9,3% u financijskom smislu. - Povećanje potrošnje sredstava kojima raspolažemo planiranih za ortopedska i druga pomagala, velikim djelom uvjetovano je posljednjom izmjenom odluke o visini sudjelovanja Zavoda u troškovima nabave ortopedskih i drugih pomagala kojom su znatno povećana prava osiguranika na korištenje pojedinih sanitetskih sprava. Također, očigledno je stalno povećanje broja oboljelih od bolesti koje zahtijevaju korištenje ortopedskih pomagala i sanitetskih sprava - kazao je ravnatelj Zavoda Rade Bošnjak. Izvješće o financijskom poslovanju Zavoda za razdoblje od 1. 1. do 31. 3. 2018. godine pokazuje kako su, u prvom tromjesečju 2018. godine, ostvareni prihodi od 33,055.278 KM i rashodi od 34,490.730 KM.

Ukupan rezultat prvog kvartala daje negativan financijski rezultat od 1,435.452 KM. Razlozi zbog kojih je izvršenje u prvom tromjesečju veće od planskog prosjeka su realizirani transferi zdravstvenim ustanovama i plaćanje dva anuiteta kredita s pripadajućom kamatom.

Izvješćem o privremenoj spriječenost za rad do i preko 42 dana evidentiran je pad broja refundiranih doznaka za 25 posto i troškova, po istima, za 29 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Najavljeno je kako će ZZO HNŽ-a provoditi strože kontrole kako bi se smanjio broj neopravdanih bolovanja, kao i potrošnje lijekova s esencijalne liste.