Veliki iskorak medicine: U SKB Mostar po prvi put urađene tri endoskopske operacije tumora hipofize

SKB Mostar, tumor, hipofiza

U ponedjeljak i utorak ovoga tjedna u SKB Mostar su po prvi put izvedene tri endoskopske operacije tumora na hipofizi, što predstavlja veliki iskorak medicine na ovim prostorima. Da bi se operacije dogodile, potrebno je bilo ujediniti čak četiri grane medicine, odnosno, endokrinologe, otorinolaringologe, neurokirurge i vrhunske anestetičare, a svi oni su danas izrazili veliko zadovoljstvo obavljenim poslom.

Kako je za Pogled.ba rekao prof.dr.sc. Josip Paladino, sve obavljeno je rezultat timskog rada i ništa od ovoga ne bi bilo da svaki dio tima nije uložio maksimalne napore u projekt.

-Četiri tima stručnjaka su se okupili oko jednog projekta, a to je kako riješiti problem tumora u području lubanjske osnovice. U konkretnom slučaju, govorimo o tumorima hipofize. Da bi se moglo uspješno operirati, prvo ih kolege endokrinolozi moraju dijagnosticirati, kolege anesteziolozi nam omogućuju da uopće možemo raditi jednu takvu operaciju, kolege otorinolaringolozi nam otvaraju pristup do lubanjske baze, odnosno, do tumora, a mi neurokirurzi otklanjamo sami tumor. I onda cijela priča ponovo ide obrnutim tijekom. Ponosni smo na ovaj projekt. Ekipe četiri klinike su se okupile oko projekta i zajedničkim radom liječimo pacijente. To je u biti suvremeni koncept medicine - rekao nam je Paladino.

Njegov kolega iz Zagreba Vjerislav Petković također zauzima velike zasluge za realizaciju ovoga projekta. On je govorio o samim pacijentima i problemima s kojima su se susreli prije operacije.

-Pacijentica se žalila na ispade vidnog polja, tumor je pritiskao vidne živce i endoskopski smo kroz nos uklonili taj tumor, živce oslobodili, a pacijentica je odmah nakon operacije rekla kako je vid poboljšan. Jedan pacijent je bio iz Livna i zahvat je bio uspješan, dok treća pacijentica ranije operirana u Sarajevu i sada smo je i podvrgnuli i zahvatu u SKB Mostar. Sva tri pacijenta se uspješno oporavljaju trenutno - istaknuo je Petković u izjavi za Pogled.ba.

Jako važan dio tima su i otorinolaringolozi. U projektu aktivno sudjeluje domaći stručnjak Josip Lesko koji je izrazipo zadovoljstvo što može sudjelovati u projektu koji omogućuje razvoj ove grane medicine u SKB Mostar.

-U svijetu postoje različiti načini operacije hipofize. U nekim ustanovama samo neurokirurzi rade taj posao, a mi imamo timski pristup. Naše je da omogućimo pristup neurokirurzima i zahvaljujući našim kolegama sa KBC Rebra, možemo raditi ovako velike zahvate. Mi smo osiguravali pristup kroz nos do tumora i rješavali problem defekta koji nastaje nakon takvih operativnih zahvata. Postupak je složen, relativno je novitet u modernoj otorinolaringologiji i ponosni smo na ono što smo učinili - ističe Lesko, te naglašava kako je i njegov kolega Marcel Marjanović Kavanagh imao veliku ulogu u ovome projektu.

Inače, Marcel Marjanović Kavanagh je mladi zagrebački ORL stručnjak koji je također sudjelovao u spomenuta tri zahvata.

-Hvala na pozivu i mogućnosti da sudjelujem u ovome velikom koraku. Ovo su operacije na najvišoj svjetskoj razini i vjerujem kako ćemo nastaviti surađivati u budućnosti. Oprema koju imamo je vrhunska, tim je odličan i vjerujem kako ćemo u budućnosti imati mnogo posla - istaknuo je zagrebački stručnjak.

Dr. Luka Vrdoljak sa Klinike za anesteziju je potvrdio kako se pacijenti osječaju dobro, te kako će uskoro sa Jedinice intezivnog liječenja biti prebačeni na druge odjele gdje će nastaviti postoperativni oporavak.

U podlozi cijele priče je uglavnom endokrinologija. Zato je među okupljenima jučer bio i endokrinolog Danijel Pravdić koji je naglasio kako ovi zahvati predstavljaju konačno izlječenje pacijenata koji njemu dolaze na početku priče.

-Ostvareni su veliki napretci i u dijagnostici, a sada i sa ovim zahvatima. Mi ćemo i dalje pratiti ove pacijente kako bi osigurali daljnji oporavak - zaključio je Pravdić.

Na kraju je prof. Paladino najavio kako će u jako kratkom roku biti uvedeni novi zahvati, te kako će javnost o njima biti blagovremeno informirana.