Uprava Aluminija u ponedjeljak razgovara sa bankama, traže od njih povrat novca radnicima

Aluminij Mostar, demant, aluminij, čović dragan, Aluminij Mostar, GO HDZ BiH Mostar, GO HDZ BiH, HDZ BiH, SDP BIH, Zdenko Klepić, aluminij, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, radnici aluminija , uprava Aluminija, aluminij, uprava Aluminija, aluminij, Britanci , banke, Mostar, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, vijesti

Vijest kako su pojedine banke uzele dio ili cijele otpremnine radnika Aluminija kako bi podmirili tekuće minuse i druge obveze stvorila je novi val nezadovoljstva kod ovih ljudi. Novac od kojega su trebali normalno živjeti do pronalaska novog zaposlenja ili pokretanja proizvodnje u Aluminiju nestao je u nekoliko minuta i postavlja se pitanje što i kako dalje?

Kako Ero.tel doznaje od Uprave Aluminija, zakazani su sastanci u ponedjeljak sa dvije banke koje su radnicima već uzele novac i tražit će se kompromisno rješenje.

-Shvaćamo kako banke žele naplatiti svoja potraživanja, ali su trebale imati više sluha i razumijevanja za aktualnu situaciju. Te iste banke su do sada kroz kamate na kredite, odobrene minuse i brojne druge naknade od radnika Aluminija naplatile milijune maraka, ako ne i desetine milijuna. Uzeti im sada novac bez ikakva upozorenja i dovesti ove ljude u još goru situaciju nego što je to već slučaj je nepromišljen potez i pitanje oko kojega se mora postići kompromis – rekli su za Ero.tel sugovornici iz Aluminija.

Dodali su kako će Uprava Aluminija prvo tražiti da se vrate odobreni minusi i druga zaduženja za radnike koji će ostati u Aluminiju u radnom odnosu i očekuje se kako će banke pristati na takvo rješenje.

-Ti ljudi će i dalje imati plaću, moći će servisirati svoje obveze i ne vidimo razloga da im banke zatvaraju odobrene minuse i druga zaduženja. To ćemo čelnicima banaka pojasniti na sastanku u ponedjeljak i nadamo se kako će povući odluke koje su donijeli i ljudima vratiti njihov novac – zaključili su naši sugovornici iz Aluminija.

Inače, do sada je isplaćeno više od 320 otpremnima i za tu svrhu je potrošeno više od tri milijuna maraka. Banke su bez prethodne najave odmah uzele veći dio toga novca želeći namiriti potraživanja po osnovu minusa na tekućim računima i drugim obvezama. Ostaje za vidjeti hoće li svoju odluku promijeniti u ponedjeljak.