Unatoč negativnom mišljenju struke otvoren Zip line Stari most

Skokovi sa Starog mosta, Zip-line, Lorens Listo, K. Perić

Iako je Zavod za zaštitu spomenika investitoru Agencija "Stari grad" Mostar dao negativno stručno mišljenju o projektu "Zip line" on je jučer pušten u rad. O negativnom mišljenju koje je poslano Agenciji investitori nisu izlazili u javnost, a Lorens Listo je nedavno medijima u Sarajevu izjavio da se 'pojavljuju smetnje iz nacionalističkih redova, ali da ništa neće poremetiti planove'. Zavod za zaštitu spomenika ne samo da je dao negativno mišljenje o projektu, nego je i predmet proslijeđen Federalnom inspektoratu na postupanje. Više je razloga koje Zavod za zaštitu spomenika navodi kao sporne.  Uz to što se sve odigrava u jezgri koja dogodine obilježava 15 godina od upisa na listu UNESCO-a sporni su im i drugi aspekti, a upitna i sigurnost.

„Dostavljenom dokumentacijom napomenuto je da se planirani stubovi anektiraju na postojeće ankere, što sa stanovišta sigurnosti nije dopustivo. U projektnoj dokumentaciji predviđena je izrada temelja za planirane stupove, što je u kontradikciji s prethodno rečenom tvrdnjom iznesenom u dostavljenoj dokumentaciji. Projektnom dokumentacijom nisu predviđene polazna i dolazna stanica, operativno-tehnička organizacija rada, hodne linije pristupa stanicama, plan evakuacije u slučaju nepredviđenih situacija i sl“, navodi se u mišljenju Zavoda za zaštitu spomenika.

Drugi razlog negativnu mišljenju je, kao što smo i pisali - što predmetna lokacija pripada prostoru Područja Starog mosta Starog grada Mostara upisanog na Listu svjetske baštine UNESCO-a koje uživa najviši režim zaštite u skladu s Konvencijom o zaštiti kulturne i prirodne baštine ratificirane od strane BiH, upravljanja u skladu s Menadžment planom Mostar 2005., i zakonske regulative koja je na snazi u BiH. Investitori imaju dozvolu za zauzimanje javne površine od Grada Mostara, no Zavod pak smatra da dozvola za zauzimanje javne površine u ovom predmetu nije meritorna. Naime, zauzimanjem javne površine ne može smatrati infrastrukturni objekt koji se klasificira kao posebna vučna instalacija za prijevoz osoba.

Očekuje se reakcija i iz UNESCO-a.

 „Ti projekti spadaju u domen rada domaćih institucija Bosne i Hercegovine i ne mogu dati nikakvu izjavu o tome. Mi službeno o tome nismo obaviješteni, a kada dobijemo službena saznanja onda ćemo tek komentirati“, izjavio je nedavno za Hercegovina.info šef ureda UNESCO-a u Sarajevu Siniša Šešum. Međutim, kako je zip line počeo s radom, i ured UNESCO-a bi trebao donijeti mišljenje je li ovaj projekt za njih prihvatljiv.

Podsjetimo, zip line najavljivao se mjesecima kao adrenalinska atrakcija šampiona skokova sa Starog mosta, Lorensa Liste i braće Zukanović. 

Zip-line je dug preko 200 metara, a povezuje park na Lučkom mostu i plažu ispod Starog mosta. 

Nositelji smatraju da sigurnosna pitanja nisu pitanja. „Sa zip-lineom uvezujemo turističku ponudu Starog grada. Ima stranaca koji skaču, ali velika većina ne smije, a ovako će svako imati priliku da osjeti let taj adrenalin spuštanja prema Neretvi. Sve će biti na vrhunskoj razini, a svaki korisnik će biti i osiguran kod osiguravajuće kuće“, izjavio je za Klix.ba Listo.  

O svemu će u konačnici zadnju riječ dati federalni inspektori.

K.Perić/Hercegovina.info