FOTO  HUJDUR Policijski službenici su sudjelovali u nezakonitoj akciji, prijeti im kazna zatvora

jp uborak, deponija uborak , prosvjed, vijećnica

Održan je još jedan mirni prosvjed ispred gradske Vijećnice, a razlog organiziranog prosvjeda u gradu je sastanak o deponiji na kojem sudjeluju županijski ministar građenja i prostornog uređenja Suad Hasandedić, županijski ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša Ajdin Teletović i predstavnici gradskih vlasti. Na sastanku je trebala biti i Edita Đapo, federalna ministrica pravosuđa, ali nije došla.

Građani su se okupili kako bi iskazali nezadovoljstvo i ljutnju jer kažu da samo žele sačuvati zdravlje, žele čistu rijeke, zdravu ribu, žele da deponija ne bude u blizini naseljenog mjesta.

„U našim rijekama imamo pomora ribe, zagađuju nam vodu, riječica s Uborka ulijeva se u Neretvu, a Neretva ide do Jadranskog mora. Na našem području imamo najviše oboljelih. Čak 80% oboljelih na onkologiji na Bijelom Brijegu dolazi s našeg područja“- dodala je prosvjednica.  

Predstavnik Udruženja „Jer nas se tiče“ izjavio je kako su održali sastanak na Pravnom fakultetu sa stručnjacima s prava o zakonitosti akcije koju su proveli snage MUP-a s naredbom ministra Bevande.

„Na sastanku su nam rekli da su radnje učinjene od strane policijskih službenika isključivo van zakona te kako su svi koji su sudjelovali protiv građana u nezakonitoj akciji. Prijeti im kazna od tri mjeseca do tri godine zatvora“, rekao je  Omer Hujdur, predsjednik Udruženja „Jer nas se tiče“.

Na kraju je u ime svih okupljenih rekao kako čekuju da se usvoje njihovi zahtjevi.

Iz građanske incijative „Jer na se tiče“ predložli su novu lokaciju. U pitanju je lokacija koja je bila predložena za deponiju davne 1989. godine kada su se građani pobunili. Hujdur je objasnio kako je tada započeta radna studija izvodivosti i projekt je zaustavljen. „Ovo je naš prijedlog koji moraju stručnjaci utvrditi“, zaključio je.

Maja Ljubić, Hercegovina.info