U SKB Mostar veći broj djece oboljele od gripe nego prošle godine

U SKB Mostar veći broj djece oboljele od gripe nego prošle godine
Sve je to potvrdio prof. dr. sc. Jurica Arapović, specijalist infektologije Klinike za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, piše Večernji list BiH.
Više djece nego lani

Bolesnici koji se liječe u našoj klinici od komplikacija prouzročenih gripom nisu bili cijepljeni, a ove, u odnosu na ranije godine, zabilježen je veći broj djece, kazao nam je dr. Arapović u razgovoru, dodavši da uz nešto veći broj djece bilježe znatan broj starijih i bolesnika s kroničnim bolestima.

Unatoč komplikacijama kod pacijenata, a to su najčešće upala pluća, upale gornjeg respiratornog trakta, najčešće upala srednjeg uha i sinusa, koje su česte, posebice kod djece, encefalopatije, meningitisi, meningoencefalitis, teži oblici upala mišića, dosad nismo zabilježili nijedan slučaj sa smrtnim ishodom, zaključio je dr. Arapović.

Iako u SKB-u Mostar dosad nije zabilježen nijedan smrtni slučaj povezan s dokazanom gripom, Zavodu za javno zdravstvo FBiH prijavljeno je sedam slučajeva od početka sezone gripe, kod kojih je potvrđen virus tipa A. Kod triju bolesnika izoliran je podtip A (H3), kod triju bolesnika podtip A (H1N1) pdm09, dok kod jednog bolesnika nije urađena subtipizacija.

Riječ je o bolesnicima s popratnim kroničnim oboljenjima. Četiri slučaja registrirana su u SŽ-u, dva u Tuzlanskoj i jedan slučaj u HNŽ-u. Oboljeli sa simptomima sličnim gripi registriraju se u svim županijama, a trenutačno se bilježi srednja aktivnost virusa gripe u FBiH, podaci su ZZJZ FBiH.
Posljedice gripe

Za razliku od FBiH, u RS-u zabilježen je puno veći broj slučajeva sa smrtnim ishodom. Od 21. siječnja u manjem bh. entitetu od posljedica teških akutnih respiratornih infekcija umrlo je 39 osoba.

Iz Instituta su jučer potvrdili i da se uočava značajan pad prijavljenih slučajeva svih triju skupina respiratornih infekcija (oboljenja sličnih gripi - ILI, akutnih respiratornih infekcija - ARI te teške akutne respiratorne infekcije - SARI).

Inače, kolektivni smještaj, poput vrtića, škola, umirovljeničkih domova i bolnica, u zimskom razdoblju olakšavaju prijenos virusa kapljičnim putem, stoga se u epidemijama gripe treba pridržavati ograničenja posjeta, posebice u bolnicama da bi izbjegli stjecanje infekcija i prijenos virusa na bolesnike.