U Mostaru predstavljena znanstvena knjiga 'Čovjek i okoliš'

Mostar, knjiga, Čovjek i okoliš
Knjiga "Čovjek i okoliš" autora Nevenka Hercega, Svjetlane Stanić-Koštroman i Marija Šiljega, predstavljena je javnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Knjiga je plod dugogodišnje suradnje navedenih autora na problematici pročišćavanja otpadnih voda, kao i na zaštiti voda krša, voda Hercegovine.

- Tijekom desetogodišnje suradnje izrodila se ideja da napravimo jedno sveobuhvatno djelo koje bi obuhvatilo zaštitu svih sastavnica okoliša na jedno mjesto. U zadnje vrijeme osjetila se potreba koju smo zadovoljili jednim ovakvim udžbenikom koji je prikladan i za studente tehničkih, ali i za studente prirodoslovnih fakulteta čiji je interes i cilj baviti se inženjerstvom okoliša - kazao je koautor djela Mario Šiljeg, državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske.

Govoreći o značaju zaštite okoliša, ocijenio je kako je kod pristupnih pregovora s EU poglavlje okoliša jedno od najzahtjevnijih te da njegova zahtjevnost proizlazi iz izuzetno visoko postavljenih ciljeva Europske komisije u pogledu okolišnih i klimatskih politika.

- Jedino što možemo sugerirati našim kolegama u BiH jeste da u svom pretpristupnom procesu posebnu pažnju posvete politikama zaštite okoliša jer te politike zahtijevaju najviše vremena i potrebno je najviše truda uložiti da bi se zadovoljili ciljevi upravo iz tih područja - poručio je Šiljeg.

Govoreći o djelu "Čovjek i okoliš", dekan Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Mario Vasilj kazao je kako je knjiga pomno rađena, izuzetno dobro kompozicijski osmišljena, sadržajno bogata i poučna, te vrhunski grafički i likovno opremljena.

- Ovo je udžbenik za studente, ali i knjiga za bilo kojeg drugog zainteresiranog čitatelja. Ona ima onu prekrasnu vrlinu da o složenim stvarima uspijeva govoriti jednostavnim i svima razumljivim jezikom - ocijenio je Vasilj.

Akademik Jakov Pehar, inače predsjednik Hrvatske akademije za znanost i umjetnost (HAZU) u BiH koja je suizdavač ove knjige, kazao je kako na našim prostorima nema puno ovakve literature, a posebno kada ona nosi naslov "Čovjek i okoliš".

- Knjiga je veoma sveobuhvatna s punih 440 stranica, s prekrasnim ilustracijama kojih ima preko 160, a ono što je najvažnije reći, metodološki pristup ima apsolutno znanstveni korak u tom svemu pa ta knjiga dobiva samim time i veći značaj - ocijenio je Pehar.

Izdavači djela "Čovjek i okoliš" su Hrvatska akademija za znanost i umjetnost (HAZU) u BiH, Sveučilište Sjever i Synopsis d.o.o. Sarajevo- Zagreb.

Vecernji.ba