U Mostaru počinje ljetni kamp 'Izgradimo mir zajedno'

ljetni kamp, izgradimo mir zajedno, Mostar

Cilj je projekta u praksi demonstrirati inkluziju osoba s invaliditetom, kao i njihovu aktivnu ulogu u izgradnji mira, a realiziranjem kampa želi se omogućiti mladima da zajednički stvaraju narativ koji podržava pomirenje u međuetničkim područjima, navode organizatori.

Napominju kako je ljetni kamp jedna od najvažnijih aktivnosti navedenog projekta koji će okupiti mlade iz cijele Bosne i Hercegovine kako bi zajedno proveli pet dana gradeći mostove povjerenja i zajedništva, te promovirajući poruke mira i međusobnog poštivanja.

"Realiziranjem projekta želimo omogućiti što većem broju djece da provedu pet nezaboravnih dana u Mostaru, družeći se sa svojim vršnjacima iz cijele Bosne i Hercegovine. Ali, posebna vrijednost ovog kampa se ogleda u inkluziji mladih s invaliditetom koji će se družiti sa svojim vršnjacima", navode organizatori kampa.

Ljetni kamp započet će danas u 17.30 sati inkluzivnim judo treningom u sali Judo kluba Neretva, koji će voditi trener Azra Dedić, prva osoba u BiH s Down sindromom koja ima crni pojas 1. dan u judu, svjetska i europska prvakinja i viceprvakinja u judu za osobe s invaliditetom.

(fena)