Tribina o rezoluciji Europskog parlamenta u Mostaru

Europska unija, Hrvatska, Europska unija, Hrvati u BIH, Europska unija, Hrvatska, referendum, Europska unija, Europska unija, BIH, Hrvatska, Europska unija, lobiranje, BIH, Europska unija, BIH, Hrvatska, Europska unija, Europska unija, soros, Davor Ivo Stier, Europska unija, BIH, Europska unija, sastanak, BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, šansa, BIH, Europska unija, istraživanje, Hrvati, Srbi, Bošnjaci, parkirne kazne, belgija, brisel, Hrvati, Njemačka, Europski parlament u Briselu, Andrej Plenković, BIH, europski fondovi, pomoć, Hrvatska, Sejdić i Finci, Europska unija, BIH, BIH, Europska unija, anketa, Europska unija, BIH, Politika, Peter Sorensen, EU i BiH, Europska unija,  Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Europska unija, BIH, BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, Dubravka Šuica, BIH, Europska unija, Paneuropska unija , Europski parlament , Hrvati u BIH, Dubravka Šuica, BIH, Europski parlament , EU i BiH,  Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Europski parlament u Brisel
...dbora HDZ-a za Hrvate u Bosni i Hercegovini, jučer su posjetili Mostar. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, Kovač i Plenković održali su tribinu na temu »Rezolucija Europskog parlamenta od 6. veljače 2014. o izvješću o napretku BiH za 2013.«.

Snažno su podržali europski put Bosne i Hercegovine te se založili za ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda u kontekstu ustavnih reformi. Istaknuli su kako treba učiniti daljnje napore u cilju stabiliziranja situacije u BiH. Podsjetili su da treba izbjeći povijesnu nepravdu da BiH bude zadnji vagon u vlaku jugoistoka Europe na putu u EU, te da će se HDZ maksimalno angažirati u okviru Europskog parlamenta i Europske pučke stranke da se ubrza institucionalna i ugovorna dinamika približavanja BiH prema EU.

Govoreći o zbivanjima u BiH od početka devedesetih do danas, Kovač je podsjetio da ne bi došlo do gospodarske i socijalne krize u zemlji da su se dosljedno provodili Daytonski sporazum i Sporazum o posebnim odnosima između RH i Federacije BiH. Realizacija mreže bilateralnih sporazuma generirala bi gospodarski rast i kreiranje radnih mjesta. Mlade generacije upoznao je s konzistentnom politikom prvog hrvatskog predsjednika dr.Tuđmana u pogledu cjelovitosti BiH u okviru koje bi hrvatski narod osigurao ravnopravan status u odnosu na druga dva naroda.

Plenković je govorio o značaju Rezolucije Europskog parlamenta od 6. veljače 2014. koja odražava jasan politički stav 480 zastupnika o aktualnoj situaciji u BiH. Rezolucija je nastala nastavno na izvješće Komisije i na temelju izvješća zastupnice Doris Pack te će imati utjecaj na formuliranje politike institucija EU prema BiH. Posebno je istaknuo aspekte koji se odnose na načela federalizacije, decentralizacije, ravnopravnosti i legitimne zastupljenosti, suprotno trendovima koji vode u pravcu daljnje centralizacije zemlje, odnosno dovođenja u pitanje opstojnosti BiH. U kontekstu posjeta povjerenika Fülea Sarajevu, naglasio je važnost iznalaženja rješenja za ustavnu reformu i provedbu presude Sejdić-Finci te nužnost ravnopravnog korištenja medija na jezicima svih konstitutivnih naroda - priopćeno je iz ureda za informiranje europarlamentarca Andreja Plenkovića.