Slučaj Salakovac: Podignuta prašina završila pod tepihom

tunel salakovac

Dogodilo se to na dan kada su pokopana dvojica vojnika OS-a BiH ubijenih u terorističkom napadu ispred vojarne u Rajlovcu dva dana ranije.

Slučaj ‘Salakovac' riješen je ekspresno priznanjem 24-godišnjeg Zlatka Hume da je iz ‘šale' bacio topovski udar vozeći se kroz tunel zajedno s dvojicom prijatelja (A. Pajo i A. Milavić).

Sva trojica su sinovi uglednih Mostaraca, poznatih liječnika i bivšeg ratnog zapovjednika Armije BiH, šefa bošnjačke tajne obavještajne službe (AID) za Hercegovinu, a kasnije županijskog ministra. Pojedini mediji prozvali su ih pripadnicima bošnjačke zlatne mladeži.

Šutnja u OSA-i

Humo je negirao da mu je meta bio general Jeleč, ili bilo tko drugi, ali tenzije je podignula činjenica, kojom je javnost ostala šokirana, da je Humo zaposlenik Obavještajno sigurnosne agencije BiH!

Alarmantni istupi čelnika sigurnosnih agencija BiH, te brojnih političkih dužnosnika, o neprimjerenom ponašanju mladog Hume, kao i javni istup novoimenovanog direktora OSA-e BiH Osmana Mehmedagića dali su naslutiti da će nimalo bezazleni incident biti riješen ekspresno.

Mehmedagić je tada najavio da OSA-i nisu potrebne osobe poput Hume, izjavio je da bi Humi odmah trebalo dati otkaz ‘jer takva osoba nije za službu!'..., najavio je i priopćenje za javnost u kojem će priopćiti što se poduzelo u vezi s tim slučajem.

Ali, od tada do danas javnost je ostala uskraćena za informacije o Huminom statusu u OSA-i, najavljeno priopćenje za javnost još nije ‘stiglo', a ne zna se ni kad će.

Dnevni list je u tri navrata pokušao od odgovornih osoba u OSA-i dobiti konkretnije informacije o slučaju, ali odgovor nije stigao nijednom. Nema ni novih informacija iz Tužiteljstva HNŽ-a hoće li i kada bi mogla biti podignuta optužnica protiv Hume. Jedino se zna da će biti okvalificirana kao kazneno djelo izazivanja opće opasnosti, a ne kao terorizam.

Jeleč traži odgovore

General Jeleč, s druge strane, s nestrpljenjem čeka razvoj situacije s obzirom da ni on kao zainteresirana strana u ovom slučaju, još od događaja u Salakovcu koji je mogao završiti kobno za njega, nema konkretnijih informacija.

- Uskoro ću se obratiti službenim nadležnim organima da vidim u kojoj je fazi istraga jer i mene zanima što se događa i zašto već dva mjeseca ne znamo ništa o tom slučaju.

Puno pitanja ostalo je neodgovoreno, zbog čega je bačena naprava, kome je bila namijenjena, je li Humo suspendiran, je li dobio otkaz, je li bacio napravu po nečijem nalogu, ako jeste onda treba ispitati po čijem..., kazao je Jeleč za Dnevni list.

S obzirom da je čitav slučaj ‘Salakovac' od početka obavijen određenom dozom ‘magle', dojam je da se nakon početnog dizanja prašine i prikupljanja ‘bodova' medijskim istupima krenulo u lagani proces guranja pod tepih, valjda računajući da javnost u BiH ima kratko pamćenje.

Činjenica je da je javnost ovim događajem koji se zbio tjedan nakon stravičnog terorizma u Parizu i samo dva dana nakon terorizma u Sarajevu vidno uznemirena i zabrinuta, te da od nadležnih državnih organa očekuje konkretne informacije i odgovore. Ali, izgleda da će umjesto toga dobiti jedno veliko - ništa. ‘Zlobnici' bi rekli - uobičajeno.