SKB Mostar: Politika blokira izgradnju Klinike za dječje bolesti

SKB Mostar, klinika za dječje bolesti, K. Perić

Premda je ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru Ante Kvesić u travnju prošle godine najavio skoru izgradnju Klinike za dječje bolesti, u koju bi preselili najmanji pacijenti i osoblje iz oronulog objekta, izgradnja novog objekta još nije počela.

Iz Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru kažu da ni njima nije jasno zašto sve stoji.

„Kredit za izgradnju Klinike za dječje bolesti je odobren, ali mi nismo u mogućnosti doći do sredstava kako bi krenuli u realizaciju projekta. Cjelokupna dokumentacija za provedbu natječaja nalazi se u Ministarstvu financija HNŽ-a jer su oni lokalni implementator projekta. Znači, sva dokumentacija i provedba projekta između krajnjih korisnika, u ovom slučaju tri bolnice iz HNŽ-a i Saudijskog fonda za razvoj ide preko Ministarstva financija HNŽ-a“, pojasnili su iz Ureda za odnose s javnošću SKB Mostar.

Dodaju da im nije jasno zašto navedeno ministarstvo ne pušta u realizaciju cjelokupni projekt.

„SKB Mostar ima spremno sve za provedbu natječaja za izvođača radova, ali sve stoji radi očito nekih političkih odluka, koje nam nisu ni razumljive ni poznate“, naveli su iz Ureda za odnose s javnošću bolnice.

Podsjetimo, procijenjena vrijednost investicije je nešto veća od 20 milijuna KM, a realizacijom će SKB Mostar kao i cijela regija dobiti jednu od najsuvremenijih Klinika za liječenje dječjih bolesti.

Ukupno je za zgradu nove Klinike predviđeno 5 etaža( suteren, prizemlje i 3kata). Pored svih specijalističko konzilijarnih ordinacija i centralnog prijema koji će biti na prizemlju, na višim etažama će biti raspoređeno ukupno 103 postelje, od čeka će 77 postelja pripadati pedijatriji, a 26 dječjoj kirurgiji. Predviđene su također 34 postelje za majke pratilje, koje će ukoliko to bude dopušteno , ovisno od dijagnoze, moći biti u pratnji malodobnih pacijenata. Pored ureda za upravu Klinike, prostorija za pomoćne nemedicinske djelatnosti po projektu je planirana i veća predavaonica/dvorana za oko 100 posjetitelja.

Vladi HNŽ-a, Ministarstvu financija u četvrtak smo uputili upit postoje li blokade oko saudijskog kredita, a odgovor čekamo.

K.Perić