SDA i sateliti radikaliziraju stanje u Mostaru i opstriraju provedbu Odluke Ustavnog suda BiH

Mostar, Hum, brkanovo brdo, MIO/PIO, Mostar, riječnik, izrazi, Mostar, izbori, statut, SDA BIH, Bošnjaci, Mostar, Mostar, Travnik, razlike, Srbi, Mostar, sda, SDA BIH, Mostar, OHR, vremenski putnik, Mostar, podravka, Mostar
Ovo predlažu SBB BiH i Stranka za BiH, a kako doznajemo, sličan stav ima i SDA., piše Večernji list.

Dokumenti u OHR-u

U dokumentima koji su dostavljeni OHR-u, ove stranke ističu kako će haaška presuda utjecati na odnose u Mostaru. Naravno, ne pojašnjava se kako bi haaška presuda mogla promijeniti odluku Ustavnog suda BiH.

Kako doznaje Večernji list, ovi prijedlozi su u međunarodnim krugovima i kod hrvatskih predstavnika ocijenjeni kao neozbiljni, te kao još jedan pokušaj produbljivanja krize u Mostaru i stvaranje jače nacionalne podjele među građanima ovoga grada.

Ali tu nije kraj pokušajima radikalizacije. Izvori Večernjeg lista iz SDA kažu kako su čelnici ove stranke spremni maksimalno radikalizirati stanje u Mostaru kako bi odgodili provedbu odluke Ustavnog suda BiH.

Prijetnje neredima

- Razmatra se mogućnost masovnih prosvjeda i "dizanja naroda", ako bi se prihvatio prijedlog dva HDZ-a - rekli su nam naši izvori iz SDA. Oni također poručuju kako SDA nikada neće pristati da se gradonačelnik Mostara bira izravno na izborima, odnosno, kao u ostalim jedinicama lokalne samouprave u državi.

Ovakvo stanje podsjeća na godine kada su neredi u Mostaru namjerno izazivani kako bi se ojačala prisutnost međunarodne zajednice u gradu na Neretvi, te kako bi grad i dalje bio podijeljen.

S druge strane, predstavnici dva HDZ-a su ponovili kako očekuju da se odluka Ustavnog suda BiH provede u svojim okvirima, te da Mostar u konačnici bude jedna izborna jedinica.

- Nema nikakve potrebe da Mostar ima poseban status u odnosu na ostale gradove u BiH.

Želimo europski Mostar koji će moći normalno funkcionirati i u kojem će glas svakog građanina imati istu vrijednost - rekli su nam predstavnici dva HDZ-a koji u pregovorima oko rješenja za Mostar imaju identične stavove. Pregovori oko ovoga problema nastavit će se i tijekom ovoga tjedna.