Sve veći broj mladih ima deformaciju kralježnice: Liječnici savjetuju promjenu načina života

skolijiza, schrot metoda

U svakodnevnom kliničkom radu uočava se sve veći broj pacijenata koji imaju problema sa deformacijom kralježnice poput skolioze.

Zbog te činjenice Udruga fizioterapeuta Federacije BiH i menadžment Klinike za fizijatriju i rehabilitaciju SKB-a Mostar su organizirali Schrot tečaj koji se odvija u mostarskoj bolnici.

Skolijoza u početku svog razvijanja kod oboljelih osoba izgleda samo kao estetski problem, ali vremenom donosi niz odstupanja i poteškoća popraćenih bolovima, preranim regenerativnim promjena, trošenja mišićnog koštanog sustava do ometanja u funkcioniranju srca, pluća, osteoporoze i slično.

Schrot pristup se počinje prvi put primjenjivati dvadesetih godina prošlog stoljeća iako je na našim prostorima tek sada zastupljen.

U Klinici za fizijatriju i rehabilitaciju se nadaju da će sada imati četiri terapeuta kako bi se mogli pokriti i apsorbirati svi pacijenti koji trebaju ovu vrstu terapije.

“Prevalencija bolesti u općoj populaciji je 2 do 3% pri čemu je tri do četiri puta češća kod žena a u tom slučaju bolest pokazuje veću progresiju. Službeni naziv za ovu bolest je idiopatska adolescentna skolijoza a najčešće se ne znaju uzroci bolesti. Ono što je jedan od sigurnih čimbenika rizika je genetski te nepovoljan način života”, kazala je predstojnica Klinike Mladenka Naletilić.

Regionalni Schrot instruktor Nikola Jevtić, naglasio je da se nova metoda terapije zasniva na trodimenzionalnoj korekciji tijela.

Kaže kako rezultati ove metode mogu biti klinički i radiološki.

Klinički rezultati se mogu vidjeti golim okom i potreban je malo kraći vremenski period da se otkriju za razliku od radioloških.

Jedan Schrot tretman traje sat vremena, ali jako je važno uz ove metode nositi i ortozu, te promijeniti način života kako bi napredak bio što bolje vidljiv.