Puštanjem plavih balona obilježili Svjetski dan svijesti o autizmu

autizam
U sklopu obilježavanja studenti su obukli plave majice i dijelili kratke priče prolaznicima u svrhu informiranja o autizmu, a kao malu gestu iskoristili su balone koje su pustili u zrak. Mostar se na ovaj način pridružio drugim svjetskim metropolama koje su na taj način obilježile 11. Svjetski dan svjesnost o autizmu.

Jako malo ljudi je upoznato sa poremećajem spektra autizma, kako u definiranju tako i u prepoznavanju simptoma kojima je poremećaj popraćen.

„Smatramo da je i ovo premalo s obzirom na osjetljivost osoba sa autizmom. Kad kažemo da osobe sa autizmom samo šute, ne komuniciraju, to je pogrešno, želimo to izbrisati i pobuditi u ljudima nešto drugačije. Osobe sa autizmom možda prividno šute jer se na taj način štite od vanjskih utjecaja koje možda smatraju opasnima, a mi se trebamo truditi oko komunikacije s njima kako bi im pomogli im u ostvarivanju primjerenih socijalnih interakcija", kazala je predstavnica studenata treće godine logopedijeGabriela Pandža dodajući da je kod autističnih osoba upravo socijalna interakcija ponajviše oštećena, a svi su svjesni koliko je ona važna za kvalitetan život.

Svjetski dan svjesnosti o autizmu Glavna skupština UN-a odabrala je za obilježavanje 2. travnja čime želi skrenuti pozornosti javnosti diljem svijeta na sve veći problem ovoga složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života.

treći.ba