PRVA FAZA: Još dva tjedna traju prijave za gradnju Klinike za dječje bolesti

SKB Mostar, epilepsija, Mostar, SKB Mostar, plaće, suci, Neum, SKB Mostar, onkologija, Vlada HNŽ, novi kolektivni ugovor, SKB Mostar, dječja klinika, SKB Mostar, K. Perić, odbio liječenje, SKB Mostar, pretučen, Ortiješ, SKB Mostar, Zagreb, SKB Mostar, djelatnici , posao

Za dva tjedna završava prva faza otvorenog međunarodnog natječaja s pretkvalifikacijom za ustupanje građevinskih i inženjerskih radova na Klinici za dječje bolesti SKB Mostar na Bijelom Brijegu.

„Natječaj je otvoren do 18. prosinca, a javno otvaranje ponuda će se održati 19. prosinca u prostorijama ravnateljstva SKB Mostar“, potvrdili su za Hercegovina.info iz SKB Mostar.

Po završetku pretkvalifikacijskog postupka, kvalificirani ponuditelji će biti pozvani u drugu fazu natječaja za naprijed navedene radove i robe(nabavu potrebne medicinske i nemedicinske opreme).

Ovime se otkočio dugo najavljivani projekt izgradnje Klinike za dječje bolesti, težak više od 20 milijuna KM. Konačnom realizacijom će SKB Mostar kao i cijela regija dobiti jednu od najsuvremenijih Klinika za liječenje dječjih bolesti, u koju će kroz godinu-dvije useliti bebe, djeca, roditelji i medicinsko osoblje iz derutnog objekta ispod Internog.

Podsjetimo, ukupno je za zgradu nove Klinike predviđeno 5 etaža( suteren, prizemlje i 3kata). Pored svih specijalističko konzilijarnih ordinacija i centralnog prijema koji će biti na prizemlju, na višim etažama će biti raspoređeno ukupno 103 postelje, od čeka će 77 postelja pripadati pedijatriji, a 26 dječjoj kirurgiji. Predviđene su također 34 postelje za majke pratilje, koje će ukoliko to bude dopušteno , ovisno od dijagnoze, moći biti u pratnji malodobnih pacijenata. Pored ureda za upravu Klinike, prostorija za pomoćne nemedicinske djelatnosti po projektu je planirana i veća predavaonica/dvorana za oko 100 posjetitelja.

Podsjetimo, ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru Ante Kvesić u travnju prošle godine najavio skoru izgradnju Klinike za dječje bolesti, međutim zbog političkih blokada nisu mogli doći do sredstava kako bi krenuli u realizaciju projekta, budući da je sve zapelo na Ministarstvu financija HNŽ. No, u 2019. će ovaj projekt dobiti očekivani zamah.

„Radostan sam što je proces otkočen. To je životno važan projekat, jedan od onih ključnih u procesu razvoja naše župnije i šireg podneblja, jer njegovim konačnim provođenjem osiguravamo najbolje moguće uvjete za svaki oblik potrebne medicinske brige za najranjivije među nama - za one na koje smo najosjetljiviji - našu djecu. Tu nema, niti smije biti, političke dimenzije“, izjavio je nedavno premijer Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg.

K.Perić