FOTO  PROSJACI SVE AGRESIVNIJI:Turistima kradu posluženu hranu

prosjaci, Mostar, prosjačenje
Ekipa portala Hercegovina.info danas je krenula u "patrolu" od Franjevačke crkve sv.Petra i Pavla prema staroj jezgri grada u periodu od 12.00 -13.00 sati u namjeri koliko će prosjaka sresti koji su ispružili ruku i traže milostinju.

Ispred same crkve u hladovini sreli smo prvu osobu, to je bila mlađa ženska osoba s djetetom u naručju koja je sjedila od prolaznika tražila milostinju.

Nakon što smo prešli mostarski Bulevar do samog ulaska u stari dio grada , na udaljensoti od 50 metara sreli smo još dvije ženske osobe s djecom u naručju koje sjede na trotoaru ispružene ruke.

Hodajući dalje kroz stari grad, na samom ulasku u njega od smjera nekadašnjeg hotela Ruža, sreli smo još jednu stariju žensku osobu s posudicom u ruci koja traži milostinju.

Idući dalje prema Starom mostu, u samoj njegovoj blizini, zatekli smo jednu ženu sa dvije djevojčice koje hodaju od turista do turista tražeći jedan euro.

Nakon što smo prešli preko Starog mosta na lijevoj obali rijeke Neretvu u samom starom gradu zatekli smo još jednu žensku osobu s djetetom u naručju kako sjedi na mostarskoj kaldrmi i prosi.

Sve osobe koje smo zatekli kako se može primjetiti bile su Romske nacionalnosti a po njihovom govoru i naglasku može se zaključiti da ih većina dolazi iz Srbije.

U Mostaru je primjetno to da najčešće prose Romi, a najveće žrtve prosjačenja su djeca koja dolaze iz svih djelova Bosne i Hercegovine, a neki čak i iz regije, prvenstveno Srbije i Kosova što smo se i sami uvjerili.

Sjeli smo u jedan ugostiteljski objekt u starom gradu da popijemo kavu i u neformalnom razgovoru s konobarom saznajemo da su u zadnje vrijeme prosjaci postali znatno agresivni nego prije ,neki čak uzimaju hranu turistima.

"Prije desetak dana poslužio sam jednog gosta, i dok se pripremao da jede posluženi obrok u trku je naišla jedna curica Romske nacionalnosti i uzela mu cijeli tanjur hrane koju je naručio.Mi smo se strašno, kao osoblje restorana, neugodno osjećali a tek kako je bilo turistu koji ponovno na račun kuće dobio ukradeno jelo" govori nam konobar.

Popivši kavu nakon pola sata vraćamo se istim putem prema franjevačkoj crkvi gdje ponovno na istim mjestima srećemo tih istih osam osoba koje slobodno prose, iako se prosječanje smatra prekršajem.

Policija prosjačenje tretira kao prekršaj, dok socijalne ustanove pokušavaju utjecati na smanjenje djece prosjaka na ulicama ali očito bezuspješno. Kako su najavili iz Ministarstvu unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županje ove godine odlučili su ove ozbiljnije pozabaviti ovim problemom.

Prema današnjoj slici iz starog dijela grada ili policija još nije krenula s djelovanjem ili je ono nedovoljno, ali to će se sve pokazati sljedećih ljetnih mjeseci koji su ispred nas. Definitivno smanjivanjem broja prosjaka uveliko bi se promjenila slika grada koju turisti nose u svijet, a naročito scene koje ugostitelje  i same turiste dovode do neugodnosti.

hercegovina.info