Propali sastanak o Mostaru i OHR-ovo rješenje

Sastanku su prisustvovali predstavnici SDP BiH, Narodne stranke Radom za boljitak, HDZ BiH, HDZ 1990, Stranke za BiH, HSP i Saveza za bolju budućnost BiH, a kako su ranije i najavili, sastanku nisu prisustvovali predstavnici SDA, piše Fena.

Predsjednik Županijskog odbora SDP-a Hercegovačko-neretvanske županije Aner Žuljević kazao je novinarima po završetku sastanka da se danas pokazalo da jedni svojim nedolaskom (SDA), jedni svojim dolaskom (HDZ) imaju zajednički cilj a to je da se u Mostaru ništa ne dogodi.

- Bilo koji prijedlog koji je bio ponuđen kao kompromisno rješenje naišao je na radikalan otpor HDZ-a i u SDP-u smo donijeli zaključak da ove dvije stranke koje već 14 godina imaju vlast opstruiraju proces, a pretpostavka je da oni između sebe vode paralelne dogovore, smatra Žuljević.

Žuljević se nada da će u budućnosti doći do kompromisa među strankama jer je to odgovornost onih koji se u Mostaru bave politikom i da to građani očekuju.

Predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić kazao je novinarima da su tri sata potrošena na razgovor o ingerencijama gradskih područja, a stav SBiH je da se ide ka decentralizaciji u Mostaru i jačanju gradskih područja. Dodao je i da podržala stav OHR-a i Vijeća za implementaciju mira.

OHR je predložio platformu koja predstavlja formiranje nekoliko multietničkih izbornih jednica koje su istovremeno i gradska područja koja se protežu preko Neretve, a predvidio je i da središnja zona neće biti izborna jedinica već će glasači iz ove zone biti uključeni u jednu od multietničkih izbornih jedinica.

Neke stranke, ističe Jerlagić, imaju suprotne stavove, a OHR je danas pokušao relaksirati situaciju kako bi se došlo do rješenja u gradskim područjima, a onda bi se išlo prema izbornom procesu.

- Ovo je još jedna runda pregovora o Gradu Mostaru. Pregovori će se nastaviti i nadamo se da će se hitno donijeti rješenja koja će Mostar urediti i povesti prema razvoju - kazao je predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Slađan Bevanda, dodajući da postoji više prijedloga i incijativa, a prijedlog HDZ-a je da Mostar treba urediti kao i ostale jedinice lokalne samouprave u BiH, odnosno da to bude jedna izborna jedinica.

Predsjednik Gradskog odbora SBB-a Mostar Armin Aličić je naveo da se na sastanku razgovaralo o razvoju Mostara i kako to realizirati. Postoje dva principa, a to su decentralizirani i centralizirani razvoj, ali najviše se razgovaralo o tehničkim razradama dok će se prijedlozi stranaka 'opismeniti' bez optuživanja jednih i drugih.

Predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak Mladen Ivanković Lijanović potvrdio je također da se razgovaralo o gradskim područjima, a prijedlog njegove stranke je da se formira više multinacionalnih gradskih područja preko Neretve, a spremni su i na decentralizaciju.

Na kraju je rečeno da će političke partije u roku od sedam dana OHR-u dostaviti pismene prijedloge o pitanju Mostara koji se tiču implementacije presude Ustavnog suda BiH i izmjena Statuta Grada Mostara.