Propala i pogodba: Grad Mostar nikako ne uspijeva prodati nekretnine

Na prodaju su bila tri stana, dva površine 89,70 i jedan 92,48 metara četvornih, dva poslovna prostora površine 54,20 i 40,15 metara četvornih te dvije garaže površine 19 metara četvornih, koji su u vlasništvu Grada.

Voditelj gradske Službe za nekretnine Zvonko Stanić je kazao kako prodaja ni na ovaj način nije uspjela iz razloga što su sve ponude koje su pristigle bile neozbiljne te da su cijene koje su nuđene za stanove išle i ispod 50 posto cijene koju su građevinski vještaci utvrdili kao minimalnu vrijednost stanova te su iz tog razloga ponude odbačene.

Iako stanovi, u odnosu na druge cijene koje se kreću na tržištu nekretninama, nuđeni po vrlo povoljnim cijenama, pokazalo se kako su ipak još uvijek prevelik zalogaj za većinu građana koji bi htjeli kupiti stan.

Početna cijena dvaju stanova površine 89,70 metara četvornih iznosila je oko 113 tisuća maraka, dok se stan površine 92,48 metara četvornih prodavao po početnoj cijeni od oko 128 tisuća maraka, što je, s obzirom da je riječ o novogradnji, povoljna cijena. Kad su u pitanju poslovni prostori, početna cijena prostora površine 54,20 metara četvornih iznosi oko 68 tisuća maraka, a cijena poslovnog prostora od 40,15 metara četvornih iznosi oko 54 tisuće maraka.

Stanić je kazao kako su ponude za stanove okarakterizirane kao neozbiljne te su odbačene, dok su ponude za garaže i jedan poslovni prostor uzete na razmatranje.

"Iste će biti dostavljene gradonačelniku da se o njima očituje, nakon čega bi mi obavijestili zainteresirane ponuđače i, ako se ijedna utvrdi kao najpovoljnija, ista će ići na Vijeće kako bi se prodaja ozakonila", kazao je Stanić.

Istaknuo je kako je i ovakva prodaja stanova metodom neposredne pogodbe propala. U idućem razdoblju odlučit će se hoće li i na koji način stanovi ići ponovno na prodaju. Grad ima za cilj prodati ove nekretnine kako bi malo popunili osiromašeni gradski proračun.

Javno nadmetanje

Dosad je u dva navrata izlazio poziv za javno nadmetanje za prodaju nekretnina preko pribavljanja pismenih ponuda, no budući da nije bilo zainteresiranih kupaca, Grad se odlučio na prodaju istih izravnom nagodbom.

Ranijim pozivima za prodaju ovih stanova cijene su bile nešto više, odnosno početna cijena po metru četvornom iznosila je 1800 maraka, a za poslovni prostor 1500 maraka.

izvor: ekapija.ba