Predsjednica će se ponovno sresti s Vučićem u Mostaru: početkom ožujka trilaterala Hrvatske, BiH i Srbije

Dragan Čović
Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, njezin srbijanski kolega Aleksandar Vučić i trojica članova BiH Predsjedništva Dragan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović susrest će se na trilaterali koja će se održati 6. ili 7. ožujka u Mostaru, rekao je u petak predsjedajući predsjedništva Čović koji je istaknuo da je to doprinos rješavanju problema zemalja u regiji i njihovom napredovanju na putu prema EU.

"Ja ću na tome inzistirati da mi susjedi imamo maksimalno dobre odnose. Posebno mi je drago zbog svega što se događa posljednje vrijeme i bez obzira koliko bile teške teme i teških riječi, to je način kako ćemo te stvari riješavati i okrenuti se k budućnosti", rekao je Čović.

Rekao je kako još nije odlučeno hoće li se trilaterala održati 6. ili 7. ožujka zbog dogovora protokola. Dodao je kako je strateški interes BiH, ali i hrvatskog naroda jačanje stabilnosti u regiji i samoj zemlji. Čović je naveo kako razgovori čelnika triju zemalja vode nadilaženju međusobnih problema što je i u Strategiji o proširenju na zapadni Balkan potaknula Europska komisija na čelu s predsjednikom Jean-Claudeom Junckerom.

"Očekivanja od ovih susreta su razmjerno velika iako svi znamo da postoji jako puno otvorenih pitanja. Čuli ste gospodina Junckera posljednjih dana koji je tražio da sve te probleme već danas rješavamo. Jedino razgovor nas može natjerati da taj europski put iskoristimo a to je veliki poticaj i prigoda za BiH", istaknuo je Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH.

Izvijestio je kako će Juncker zajedno s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom i visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini posjetiti BiH 28. veljače kada će im biti uručeni odgovori na upitnik. Čović je rekao kako su za napredak BiH potrebne i promjene izbornog zakona, te je ustvrdio kako ih neće nametnuti EU niti međunarodna zajednica.

"Svima je jasno da međunarodna zajednica neće nametati rješenje. Znači moramo se dogovoriti. Nije mi jasno kako ćemo 28. predati upitnik i zatražiti kandidacijski status, a tražimo od OHR-a da istodobno za nas donosi odluke", istaknuo je Čović. Opetovao je zahtjev Hrvata da se osigura izbor legitimnih predstavnika kroz izmjene izbornog zakona.