Pravo na grad: Gradonačelnika Mostara demantira rješenje federalne inspektorice

uborak, jp uborak, deponija uborak , Smeće, piralen, Ljubo Bešlić, pravo na grad, uborak, deponija uborak

Iz nevladine organizacije "Pravo na grad" demantirali su u utorak navode mostarskog gradonačelnika koji je u nedavnom medijskom istupu ustvrdio kako na regionalno odlagalište na Uborku nije odlagan dehidrirani mulj iz postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda već samo pijesak s rešetaka koji prolazi kroz kolektore.

Ljubo Bešlić: Nema ljepšeg i ugodnijeg mjesta za život od našeg Mostara

„Naglasio bih da u Bosni i Hercegovini ne postoji institucija koja može ispitati postojanje piralena. Stoga se postavlja pitanje otkud jedna takva informacija da se iznosi u javnost, i dalje plasira bez dokaza. Sigurno da ovo i ovakva iznošenja uz uznemiravanje javnosti ima za cilj neku političku pozadinu da se destabilizira stanje u gradu Mostaru", ističe Bešlić.

U svom reagiranju "Pravo na grad" navodi kako gradonačelnika Bešlića najbolje demantira Rješenje federalne inspektorice Alme Kereš koja je izlaskom na teren utvrdila točne datume i količine mulja koje su dovezene na deponij.

U tom rješenju konstatira se da je deponiran dehidrirani mulj (6,3 tone te vrste otpada), a ne komunalni otpad s rešetki kolektora.

U obrazloženju inspektorica se pozvala, među ostalim, i na analizu Federalnog zavoda za agropedologiju u kojoj je vrlo detaljno opisan sastav mulja i istaknuto da isti sadrži količine iznad referentne vrijednosti kada su u pitanju PAH-ovi, HCH, TPH i PCB te da se zbog toga nikako ne može smatrati neopasnim ili komunalnim otpadom, navode dalje iz organizacije "Pravo na grad".

Dodaje se kako je datum na analizi dehidriranog mulja 13. 3.2019. godine, što znači da je Grad Mostar u momentu kada je naredio Javnom poduzeću Parkovi da taj mulj deponira na JP Deponija, vrlo dobro znao o kakvom se mulju radi i da je sve urađeno vrlo svjesno i planirano.

Podsjećamo, problemi s deponiranjem otpada na "Uborku" vuku se već duže vrijeme, a situacija je eskalirala u svibnju kada je otkriveno da je na odlagalište komunalnog otpada deponiran dehidrirani mulj s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru u kojemu je registrirana visoka koncentracija teških metala.

Mještani okolnih naselja 10. lipnja blokirali su odlagalište, zahtijevajući da se istraži što je sve proteklih godina deponirano na "Uborku" te da se hitno pristupi rješavanju tog ekološkog problema.

Nakon desetodnevne blokade mještani su s mostarskim gradonačelnik postigli su dogovor o deblokadi odlagališta. Prema potpisanom sporazumu dogovoreno je, među ostalim, formiranje posebnog stručnog tima koji će raditi na iznalaženju mogućnosti za sanaciju i izmještanje odlagališta s trenutne lokacije.

Fena