FOTO  Potpisan ugovor za izgradnju 15 kuća za Rome

Ljubo Bešlić, romi

Svečanosti potpisivanju bili su nazočni i Mustafa Alikadić predstavnik Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Šemsi Supnaj, predsjednik romske zajednice u Mostaru.

Gradonačelnik  Bešlić izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem ugovora jer Grad Mostar je još od 2006. godine, uz potporu OESS-a i UNHCR-a, krenuo sa aktivnostima rješavanja problema Roma u oblasti stambenog zbrinjavanja.

S organizacijom Miracles je 2007. godine potpisan Sporazum o izradi projektne dokumentacije. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je objavilo Javni poziv za prikupljanje projektnih prijedloga za rješavanje problema Roma u oblasti stambenog zbrinjavanja za 2010. godinu. Caritas Švicarske se, uz potporu Grada Mostara, prijavio s projektom "Izgradnja naselja za stambeno zbrinjavanje Roma u Mostaru 2010-2011 - I Faza", koja obuhvaća izgradnju 9 stambenih jedinica na lokaciji Bišće polje u Mostaru.

Taj projekt je pozitivno ocijenjen od strane Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, te su dodijeljena sredstva u iznosu od 300.000 KM. 

U realizaciju projekta se uključila i Švicarska Vlada preko Švicarske agencije za razvoj i suradnju/Ureda za migracije, te dodijelila sredstva u iznosu od 291.905,00 KM. Odlučeno je izgraditi još 6 stambenih jedinica, znači ukupno 15 stambenih jedinica.

Bešlić je kazao kako je Grad Mostar u projektu sudjeluje sa sredstvima u iznosu od 189.000 KM. On je izrazio uvjerenje kako će projekt biti završen u predviđenoj roku te zahvalio svima koji su dali potporu da se omogući njegova realizacije, odnosno  stambeno zbrinuto 15 romskih obitelji koje je odabrala Komisija za izradu preliminarne rang-liste korisnika.

            Šemsi Supnaj u izjavi novinarima nije krio zadovoljstvo što je praktično sada sve završeno s pripremama za realizaciju stambenog zbrinjavanja 15 romskih obitelji u Mostaru.

-Drago mi je da sam dočekao ovaj dan. Jako sam uzbuđen i hvala svima od gradonačelnika do Caritasa preko ministarstva što su nam omogućili da budemo u prigodi dobiti krov nad glavom-kazao je Supnaj.

            Predstavnik švicarskog Caritasa Omukić kazao je kako će natječaj za odabir izvođača biti raspisna ovih dana, a izvođač biti odabran u rujnu, tako bi izgradnja kuća trebala biti gotova do konca godine. Naglasio je kako je tijekom proteklog razdoblja Caritas Švicarske do sada uložio oko 55 milijun eura i tako omogućio popravku ili izgradnju 5800 stambenih objekata.