Posljednji javni istup Nikice Ljubića s mjesta direktora Aluminija d.d. Mostar

aluminij
- Ova je uprava preuzela upravljačku ulogu u Aluminiju dana 3. lipnja 2014. i naslijedila stanje na rubu likvidacije poduzeća. Ukupna je dubioza bila veća od 230 milijuna KM, a mjesečno je stvarano novih 6 milijuna KM gubitka. Aluminij je tada zaostajao i s uplatom dvaju mjesečnih osobnih dohodaka djelatnicima i s uplatom tri mjesečna doprinosa na plaće. No, najtragičnije je bilo to što nam je, zbog dugogodišnjih zanemarivanja redovitih remonta i održavanja proizvodne opreme, prijetila havarija pogonskih postrojenja - prisjeća se Ljubić najbitnijih stavki iz zatečenoga stanja na početku lipnja prošle godine.

Podsjećamo, 2014. je godina zaključena s gubitkom od 49.136.741 KM, s tim da je od siječnja do lipnja napravljeno čak 35.761.373 KM gubitka od ukupne brojke s kojom je godina zaključena.

- Moj tim i ja preokrenuli smo zatečeni trend, zaustavili stvaranje novih gubitaka i doveli Aluminij do pozitivnih poslovnih ishoda u posljednjemu tromjesečju 2014. i na tomu tragu nastavili poslovati cijelo proteklo vrijeme 2015. godine. Prvo polugodište 2015. zaključili smo sa 7,5 milijuna KM dobiti. Ova uprava, dakle, nije odgovorna za nagomilana dugovanja i ne snosi odgovornost niti za jedno poslovno razdoblje osim za ono otkako je na čelu Društva - izravan je Ljubić.

On ističe kako je svjestan ukupnih okolnosti, napose činjenice da je, po nalogu Vlade FBiH, kao najvećega pojedinačnog dioničara u Aluminijevoj strukturi kapitala, s ukupno 44% dionica, njezin zastupnik na posljednjoj skupštini dioničara glasovao protiv usvajanja Završnoga računa i tako osigurao njegovo odbacivanje, što je i bilo najavom skorašnje smjene aktualne uprave.

- Premda smo revidirali ugovore s dobavljačima i s kupcima, snizili ukupne troškove proizvodnje, povisili prodajnu cijenu metala, stabilizirali rad tvornice i vratili tehničke parametre u normalne okvire, optužuju nas za loše poslovanje. Plaće, kao i doprinose na plaće, izmirujemo redovito, vratili smo radnicima oduzeta prava na naknadu za prijevoz, isplatili regres i jubilarne nagrade, popravili narušene međuljudske odnose, uspostavili zdrav partnerski odnos sa sindikalnom organizacijom, ali eto odluka na višoj razini, sada je to već jasno, donesena je bez obzira na sve parametre koji su nepobitni, a posljednja i najteža ucjena za naš odlazak jest orkestrirana blokada svih naših računa, zbog koje više ne možemo izmirivati obveze niti nabaviti nužne rezervne dijelove, životno bitnu sirovinu... - ističe Ljubić, dodajući kako odlazi ponosno i uspravne glave jer su, ističe, u opisanim okolnostima učinili maksimum za dobrobit tvornice.

- Moji kolege i ja, koji smo upravljali ovom tvornicom gotovo godinu i četiri mjeseca, možda nismo podobni novim vremenima i okolnostima, ali smo svoju sposobnost nepobitno dokazali, oporavivši Aluminij u tako kratkomu roku. Da nije zatečenoga dugovanja, ova bi tvornica bila nepobjediva i moćna, kao onih ranijih godina. Ne žalim zbog direktorskoga položaja, živio sam i radio i prije toga, živjet ću i raditi i nadalje. Žalim što u odlučivanju o budućnosti ovoga divovskog poduzeća i njegovih tisuću zaposlenika ne odlučuju zdravi ekonomski rezoni, gospodarski parametri, tržište, poslovni pokazatelji i strateški planovi, nego interes trenutka, skupine ili nekoga pojedinca. Imam obvezu i želju od srca se zahvaliti svim djelatnicima, dioničarima i poslovnim partnerima Aluminija te čestitati novom sazivu uprave Društva i zaželjeti im sreću u radu - kazao je Nikica Ljubić.