Područje Popova polja, Čapljine i Mostara grmljavinski najaktivnije

Karakterističan reljef

Ideja za osnivanjem prve bh. zajednice "Lovci na oluje", poznatije kao Bosnia Storm Chasers, rodila se 2014. Osnivač joj je Prijedorčanin Kristijan Vujčić, a suosnivač Sarajlija Nedim Sladić. Povod su bili sve dinamičniji i ekstremniji procesi u atmosferi, kao i meteorološke pojave koje se prije u BiH nisu bilježile. Tim povodom, ali i zbog nedavnog nevremena s jako velikim brojem munja zabilježenih na mostarskom području, razgovarali smo sa suosnivačem Bosnia Storm Chasersa Nedimom Sladićem. "Godina 2014. bila je ekstremna godina u kojoj smo vidjeli da je nakon atipično tople i sunčane zime, bez gotovo ijednog uvezanog tjedna sa snijegom na tlu, uslijedilo ekstremno kišovito i svježe proljeće koje je u svibnju prouzročilo i najveću količinu oborina koje su premašivale sve dosadašnje rekorde na teritoriju BiH u 120 godina meteorološkog mjerenja. Sve ove navedene činjenice, koje su kulminirale lokalno kišovitim ljetom i čestim nevremenima, natjerale su nas da kroz sliku pokažemo ljudima sve češću i jaču pojavu oluja na našem području, osobito u ljetnom razdoblju, koja je i izravna posljedica globalnog zagrijavanja, čije posljedice BiH još od 2000. izraženo osjeća. Slične zajednice postoje i u susjednoj Hrvatskoj, no naša želja je zabilježiti takve trenutke i nekada u budućnosti napraviti izložbu, nešto slično po uzoru na ugledni Crometeo u RH - kazao nam je Nedim. Lovca na oluje upitali smo gdje su oluje i grmljavine u BiH najčešće.

- Kada je riječ o BiH, oluje i grmljavine najčešće se bilježe u određenim zonama koje izravno diktira reljef i bilježe se u tzv. toplijem dijelu godine. Česta pojava grmljavine i oluja od sredine travnja do sredine listopada bilježi se u regijama sjeverna i sjeverozapadna Bosna, i to na potezu od Bihaća, Prijedora, Banje Luke pa sve do Teslića, ali i u regiji niska Hercegovina - na potezu od Bileće, Trebinja, Lastve pa sve do Herceg Novog. Područje Popova polja, Zahumlja, Zubaca i Trebinja smatra se grmljavinski najaktivnijim područjem u BiH, a ništa manje ne odudaraju mostarska i čapljinska regija - kazao je Nedim. Lov na oluje i tornada većina nas gledala je u američkim dokumentarcima na televiziji, no to u BiH baš i ne funkcionira na istom principu. - Lov na oluje je u našem slučaju znatno reduciran u odnosu na SAD jer se, zbog konfiguracije terena i specifičnog reljefa, izravno fokusiramo na lov munja u toplijem dijelu godine, a kada su munje najmanje vjerojatne, u hladnijem dijelu godine, fokusiramo se na snježne mećave. Lov počinje tako što se pregledaju prethodno svi dostupni podaci u vidu radarskih slika kako bi se utvrdio i ocijenio intenzitet oluje. Tzv. munjolovac bilježi udare munja na određenom području te nam jako pomaže vidjeti u kojem to pojasu se najčešće bilježe munje u realnom vremenu, kao i kretanje i ponašanje olujne naoblake, tj. njezin razvoj, jačanje, slabljenje i naposljetku raspad. Kada se prethodni parametri ocijene kao povoljni, izlazi se na terase, vrhove zgrada, parkove i postavlja oprema načinjena od tronošca i DSLR fotoaparata kako bi se fotografiralo munje. Taj proces traje do onog trenutka do kada članovi ocijene da lov na oluje nije potencijalno opasan. Ako je proces doista buran i nepredvidiv, sa snažnim intenzitetom djelovanja, u tom slučaju vrijedi izreka "Safety First!" ili na našem "Sigurnost na prvom mjestu!" te se takve oluje ispraćaju isključivo u pisanom, interpretiranom formatu - ističe.

U službenim izvješćima rijetko čujemo nešto više o munjama i gromovima. Bh. lovca na oluje upitali smo prati li se to službeno u BiH. - FHMZ BiH najavi da će tijekom dana u određenim dijelovima zemlje biti grmljavine. Zanimljivo je kako se nigdje ne spominje točan broj udara munja nad teritorijem BiH, što otvara sumnju da se ovaj podatak u BiH i ne prati - kazao je Nedim. S druge strane, u RH postoje radarski centri Bilogora i Osijek, čije podatke koriste bh. lovci na oluje.

večernji.ba