ANONIMNI IZVOR IZ GRADSKE UPRAVE Tvrtka ALBA nudi rješenje za komunalne probleme u Mostaru

komunalno, Mostar, Smeće

Na redakcijski mail portala Hercegovina.info stiglo je pismo djelatnika Gradske uprave u kojem isti ukazuje na činjenicu kako je Mostaru dostavljeno pismo u kojem njemački koncern nudi rješenje komunalnih problema u gradu na Neretvi. 

Pismo čitatelja prenosimo u cijelosti bez uredničkih intervencija, kao i pismo tvrtke ALBA BH doo. 

"Poštovani predstavnici medija, nadam se da razumijete moju poziciju i zašto vam se u ovom trenutku ne predstavljam. Želim vam ukazati na jednu lako provjerljivu činjenicu, te podatke čiji validitet lako možete utvrditi bez mnogo truda. Obzirom na okolnosti i stanje (ne)kvaliteta života u našem Gradu, primoran sam da vas obavjestim, u nadi da ćete istraživanjem i objavljivanjem činjenica utjecati na one koji odlučuju. Naime, kao zaposlenik Gradske uprave imao sam uvid u dokumentaciju i Pismo kojeg su iz domaće poslovnice njemačkog koncerna uputili Gradonačelniku i Upravi, koja krije da su se njemački privrednici ponudili da riješe problem otpada u Mostaru. Zašto kriju ovo pismo i čiji je interes ovakav Uborak, ovakav Mostar, odlučite sami time hoćete li objaviti priču ili ne. Kontakte obje strane imate, odnosno lako možete doći do njih. Jednostavno, Nijemci koji već djeluju u nekoliko bh. područja ponudili su kakvo takvo kvalitetnije rješenje, ali neko ima neki razloga da taj problem Mostara ne riješi. Zato se i krije ova ponuda,  vi je učinite javnom. Obzirom da nema dugo odgovora od nas, vjerujem da su i Nijemci raspoloženi da se ovo objavi. Sretno u istraživačkom radu, stoji u pismu zaposlenika Gradske uprave Grada Mostara.

komunalno,Mostar,Smeće

komunalno,Mostar,Smeće

U pismu koje je tvrtka ALBA BH doo s direktorom Vladom Jerkićem dostavila Gradskoj upravi Mostara stoji između ostalog: 

"Ovim pismom namjere iskazujemo našu spremnost da se kao ALBA Group aktivno uključimo u rješavanje problema u procesima okupljanja, stručne prerade i odlaganja komunalnog otpada na regionalnom deponiju Uborak, kao i održavanjem zelenila, opće higijene te ostalih usluga vezanih za komunalne djelatnosti u gradu Mostaru.

ALBA Group je spremna na sljedeće:

Deponija Uborak:

-Investiciju u nadogradnju postrojenja mehaničko biološke obrade otpada te proizvodnju RDF-a kao i ugradnja Best Avaliable Technology za deponijski plin i deponijske vode.

- Stvaranje centra za upravljanjem otpadom ostalih vrsta otpada

- Preuzimanje upravljanja deponijem (bez prijenosa vlasništva) putem PPP-a ili koncesije

- Osigurana investicija od strane ALBA-e

Prikupljanje otpada, zelenilo i higijena grada:

- Investiciju nabavke potrebne opreme za normalan rad i pružanje komunalnih djelatnosti

- Nova organizacija rada, održavanje čistoće javnih površina i zelenila, uklanjanje divljih deponija, zimska služba, parterska gradnja, ulična rasjeta te čišćenje korita rijeka i odvojeno prikupljanje ambalažnog, elektroničkog, opasnog i animalog otpada

- Preuzimanje upravljanja komunalnim djelatnostima putem koncesiej ili PPP-a

- Osiguranja investicija od strane ALBA-e

Svi resursi ALBA Grupacije bi bili stavljeni na raspolaganje. Naravno sve ovo povlači sa sobom velike investicije u koje smo se spremni upustiti.

Ovim putem Vas pozivamo, ukoliko imate interes za rješavanje ovog kompleksnog problema Grada Mostara, da odredimo dodirne točke za moguću suradnju te da čitavu stvar dignemo na viši nivo radi ubrzanja rješavanja problema.