Petar Zelenika: 'Najrađe bi popio ono što i Praljak'

Petar Zelenika za Novu TV

'''92. godine u travnju kad je Mostar razaran ovdje je bio general Periić koji je zapovijedao bivšom JNA, jedini čovjek koji je došao preko 'Puta spasa', je Praljak, došao je pješice. On je čovjek koji je s nama cijelo vrijeme organizirao obranu, nikad nikome nije želio zlo, samo je branio sebe svoje ljude i svoj dom. A prema svim ljudima se ponašao kao čovjek, prvu zapovijed koju smo dobili kad smo krenuli u oslobađanje, Praljak je tražio da se zaštiti Stari most'', kazao je Zelenika.

Svi branitelji, su kako je rekao, tada dobili zapovijed da se ponašaju ljudski.

''Svi smo dobili zapovijed, u odnosu na ponašanje prema zarobljenima i spašavanju civila, da je nebitno koji je narod, da se svi spašavaju. Mi smo čak i onu kolonu što je Mišo Marić organizirao, pet naših vojnika je poginulo da bi izveli autobuse. Ja Haagu ne vjerujem od prvog dana koji je politički sud, koji sudi svima nama ovdje, ovo je poništavanje ljudskosti. Ovo što se događa u današnje vrijeme je već prije planirano. Ovo je politički sud i nema veze s pravdom'', rekao je Zelenika, dodajući da se nada da će doći razum među ljude u BiH.

''Nadam se da ćemo u BiH imati toliko mudrosti da stanemo, ali ovo je poražavajuće za sve ljude posebno za Hrvate u BIH'', rekao je Zelenika za prvi.tv