FOTO  Otvorena izložba slika Ane Bilić Prskalo

ana bilić prskalo, red hrama leptira, Galerija Aluminij, Izložba, Mostar
Izložbeni katalog koji je, zapravo, kontemplativnom zbirkom donosi duhovnu temu o traženju smisla i uporišta unutar vlastitih resursa i ima za cilj ohrabriti i potaći gledatelja/čitatelja na samostalno rješavanje problema kroz proces prisutnosti. Autorica poručuje kako je taj proces poziv za iskorak na stazu koja vodi oslobađanju od nevidljivoga zatvora nesvjesnoga uma raspršene pozornosti.

Povjesničar umjetnosti Tomislav Ćavar zapisuje kako umjetnica koristi eklektičan i kompleksan pristup u rješavanju slikarskih problema, uporabljujući obojanost gotičkih prozora, snažnu konturnu liniju gotičkoga vitraja, fovistički kolorit s umjetnim svjetlom postimpresionizma, dadaizam, konstruktivizam i kubističke konstrukcije.

Inače, autorica je rođena 1979. u Mostaru. Godine 2003. pri ALU Sveučilišta u Mostaru, u klasi prof. Mire Petrica, stekla je zvanje akademske grafičarke, da bi 2005. poslije diplomirala i pri Ekonomskomu fakultetu mostarskoga sveučilišta. Prvu je samostalnu izložbu imala 2004. u mostarskomu foto klubu Akt, a drugu 2009. u Galeriji Aluminij, gdje je danas samosvjesnom povratnicom pred zahtjevnu domaću likovnu javnost.

Izložba ostaje do 23.ožujka iduće godine.