Otvaranje hotela „Neretva“ planirano je za ljeto 2021.

hotel, Neretva, Mostar

Prohladno i oblačno vrijeme s povremenom kišom, koje je obilježilo zadnjih nekoliko dan u Mostaru, nije predstavljalo smetnju radnicima na gradilištu hotela „Neretva“.

Ovaj prijeratni simbol najvećeg grada na Neretvi mjesecima se užurbano obnavlja nakon što je gradilište skoro osam godina bilo zapušteno.

Hotel „Neretva“ je, podsjetimo, prije nešto više od 14 godina za 600.000 KM od tadašnje Općine Stari Grad kupio Halim Zukić, nekadašnji vlasnik VGT osiguranja iz Visokog.

Iako je nakon kupovine punih šest godina čekao nužna odobrenja, radovi su stali na prvoj fazi, usljed čega je objekt ovog nekada čuvenog hotela, koji se nalazi na privremenoj listi nacionalnih spomenika BiH, postao pravo ruglo.

Zukić je, konačno, brojnim špekulacijama koje su se iznosile stao ukraj kada mu je lani iz nadležnog gradskog odjela izdato odobrenje za privremeno zauzimanje javne površine u svrhu ograđivanja gradilišta radi izvođenja radova na sanaciji, restauraciji, dogradnji i revitalizaciji objekta hotela „Neretva“.

Nedugo poslije otpočeli su radovi koji se izvode pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika FBiH.

U izjavi za Avaz Zukić je rekao kako je zadovoljan dosadašnjom dinamikom izvođenja radova.

"Trenutno se rade krovopokrivački radovi. Sljedeći korak su radovi na fasadi, čime bi „Neretva“ dobila skoro konačnu vanjštinu. Konačni završetak radova planiran je za ljeto 2021. godine i u svojim detaljima hotel će zadržati duh i vrijednost „Neretve“ - poručio je Zukić.

Objekt će imati 84 sobe i bit će dio jednog od svjetski renomiranih hotelskih lanaca.

Pseudomaurski stil

hotel,Neretva,Mostar

„Neretva“ je izgrađena 1892. godine, u vrijeme austrougarske vladavine. Hotel je građen u specifičnom pseudomaurskom stilu, koji je tada bio dominantan.