FOTO  Organizacije osoba s invaliditetom i obrazovne institucije ujedinjene oko zajedničkog stava

okrugli stol

Danas je u Mostaru u prostorijama Američkog Kutka održan okrugli stol o temi „Lokalni akcijski plan u oblasti invaliditeta u HNK i refleksija na inkluzivno obrazovanje“.

Na događaju je kroz učešće predstavnika Organizacija osoba sa invaliditetom i predstavnika obrazovnog sektora otvoren dijalog o važnosti izrade Lokalnog Akcijskog plana u oblasti invaliditeta u HNK/Ž kao pravca za inkluzivno obrazovanje.

„Razumijevanje inkluzivnog obrazovanja nije jedinstveno i često je upravo zbog različitog
razumijevanja posmatrano i ostavljano izvan redovnog obrazovnog sistema. Inkluzivno
obrazovanje je redovno obrazovanje i nema alternativu. To je proces, u kojem svako od nas ima svoju značajnu ulogu. Definišimo te uloge i krenimo boljim razumijevanjem ka obrazovanju sa podjednakim šansama za djecu i mlade sa invaliditetom. Inkluzivno obrazovanje nije samo interes djeteta OSI već i roditelja, učitelja, škole, lokalne zajednice i društva u cjelini“, istakla je gđa Jasminka Rebac predsjednica Udruženja Ružičnjak.

Osobe sa invaliditetom se susreću sa brojnim preprekama od arhitektonskih, administrativnih, nejednakog i netransparentnog tretiranja od strane institucija, nepostojanja jednakih prava poput prava na obrazovanje, nepostojanja asistenata, do nepostojanja Strateških dokumenata u skladu sa UN Konvencijom o pravima OSI.

Sudjelovanje u radu okruglog stola uzele su članice Koalicije OOSI i predstavnici osnovnih škola, Zavoda za zapošljavanje, NVO sektora, predškolskih institucija i dr.

Kroz interaktivnu diskusiju učesnici su zauzeli zajednički stav da Lokalni akcijski plan u oblasti invaliditeta u HNK je sistem i pravac za poboljšanje položaja OSI u HNK.

Usvajanjem LPAI otvaraju se mogućnosti za stvaranje prilika za osobe sa invaliditetom i građenja DRUŠTVA JEDNAKIH MOGUĆNOSTI.

Okrugli sto je održan u organizaciji Udruženja mladih Ružičnjaka „Los Rosalesa“ i Koalicije
„Zajedno smo jači“ u okviru projekta My Rights – Human Rights“ koji financira američka
Ambasada u BiH, stoji u priopćenju.