OHR bi produžio valjanost spornog statuta Mostara

Titov most u Mostaru
Tijekom tri dana Moore će razgovarati s vodećim političkim i vjerskim vođama, predstavnicima civilnoga društva i medija. Kako se doznaje, OHR nema nikakvo novo rješenje za rješavanje mostarske krize i pokušat će inicirati razgovore lokalnih političara kako bi se izbjegli novi nesporazumi.

Neustavno rješenje

U tome i jest ključ sadašnjih razmišljanja i rješenja, odnosno nesporazuma koje bi OHR mogao predložiti. U slučaju da se ipak ništa ne dogodi i ne postigne dogovor, u OHR-u su skloni jednostavno produžiti valjanost osporenih odredbi mostarskog Statuta što je hrvatskoj strani apsolutno neprihvatljivo, dok pak bošnjački političari i javnost podupiru takvo rješenje. Prema navodima Večernjakova sugovornika, iz bloka hrvatskih stranaka uopće ne dolazi u obzir organiziranje izbornog procesa u Mostaru u slučaju da se provede prema neustavnim odredbama. 
"Najprije, takva bi odluka značila definitivno nepoštivanje odluka pravne države, odnosno Ustavnoga suda BiH. S druge, pak, strane mi smatramo da je to stvar prošlosti i treba se ponašati na takav način", rekao je naš sugovornik. 
Prema njegovim riječima iz OHR-a su pak izašli s time kao prijelaznim rješenjem koje bi se promijenilo za sljedeći krug općinskih izbora 2016. godine, nakon što se Ustavni sud BiH prvi put ‘drznuo' ukinuti jednu odluku OHR-a iz vremena Paddyja Ashdowna.

Istočni grijeh

U međuvremenu, dakle u sljedeće četiri godine do novog izbornog ciklusa, bi se problem izmjene nametnutog Statuta Mostara ostavio političkim strankama u Mostaru čime bi se dodatno poticale nove podjele, nesporazumi, a Mostar i dalje bio jedini grad slučaj. 
Drugo je pak rješenje da se ipak postigne dogovor domaćih političara, što je najmanje izgledna mogućnost. Jednako tako nije izgledno da međunarodna uprava odluči ponovno intervenirati u mostarski Statut čime bi praktično priznala postojanje istočnoga grijeha, odnosno da je Ashdownov statut bio neustavan i nezakonit kao što su i nakon procjene Ustavnoga suda i druge odredbe koje su različite jedino u Mostaru u odnosu na druge sredine.

Piše: Zoran Krešić / Večernji list