Nino Ćorić za Hercegovina.info: Na konferenciji ‘PR Days Mostariensis želimo okupiti vodeće teoretičare i praktičare odnosa s javnošću

pr days mostariensis, pr days mostariensis

U organizaciji Studija odnosa s javnošću Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Udruge studenata odnosa s javnošću PRUMO, u Mostaru će se od 20. studenoga do 22. studenoga 2019. godine održati 4. međunarodna znanstveno-stručna konferencija „PR Days Mostariensis“ iz područja odnosa s javnošću, integrirane komunikacije i medija. Tema ovogodišnje konferencije je Kriza i krizno komuniciranje.

Tim povodom razgovarali smo s Ninom Ćorićem, predsjednik Organizacijskog odbora konferencije.

PR Days Mostariensis“ održava se u Mostaru 20., 21. i 22. 11. 2019. Što se može očekivati ove konferencije?

Tako je, u teminima koje ste naveli održava se, sada već tradicionalna četvrta po redu međunarodna znanstveno-stručna konferencija iz područja odnosa s javnošću, integrirane komunikacije i medija. Intencija nam je da i ove godine okupimo vodeće teoretičare i praktičare upravo u Mostaru. Na temelju znanstveno istraživačkoga rada u okviru proučavanja društvenih procesa definirali smo temu "Kriza i krizno komuniciranje" kao veliki izazov za teoretičare i praktičare odnosa s javnošću, medija, kao i
drugih društvenih disciplina. Ovom, već tradicionalnom konferencijom nastavljamo otvarati važne teme koje dotiču svakodnevne aktivnosti s kojima se susreću organizacije, javnosti i pojedinci. Kroz tri dana aktivoga programa vidjet ćemo različita promišljanja i problematiku ove teme, prvoga dana kroz studentske panele, a nakon toga u drugom i trećem danu kroz analize i primjere stručnjaka iz teorije i prakse.

Koliko je PR Days Mostariensis značajan projekt za mostarsko Sveučilište?

Ako bismo se htjeli pohvaliti mogli bismo se pozvati na definiranje, od strane nekih sudionika, upravo ove konferencije kao najorganiziranije i najinovativnije na SUM-u, ali to nije smisao Odnosa s javnošću kao profesije. Naš zadatak proizlazi upravo iz misije profesije odnosa s javnošću, a to je ona temeljna misija- uspostavljanje odnosa! Odnosi među organizacijama, tvrtkama, pojedincima upravo su koncepti iz kojih proizlaze i teme kojima se konferencija od samoga nastajanja i bavi. Također, direktno smo vezani za misije Sveučilišta, na poseban način znanstvenu i društvenu. Iz navedenih perspektiva, nadamo se biti i u budućnosi važan kotačić u pokretanju Sveučilišta u Mostaru. Svake godine na ovoj konferenciji okupljamo sve veći broj znanstvenika iz što više zemalja, na početku iz 2, pa iz 4 države, prošle godine iz 6 već sada možemo nagovijestiti da će i ove godine biti iznenađenja kroz sudjelovanja nekih od najvećih stručnjaka s područja odnosa s javnošću, integrirane komunikacije i medija.

Koliko je vaša intencija prepoznata izvan znanstvenih okvira, do sada imate podršku sponzora?

Prije svega važno je naglasiti da je Organizator znanstvena institucija na čiji rad smo naslonjeni, shodno tome je pristup dominantno znanstveni. Isto tako, drago nam je da mnoge organizacije prepoznaju važnost konferencije. Ako ćemo biti objektivni jasno je da organizacije u svomu radu sve više koriste znanstveni pristup i sasvim je sigurno da sve ono što proizlazi iz radnoga dijela konferencije mnoge organizacije mogu primjeniti u praksi, što će im donijeti rezultat i unaprijediti rad. Zbog svega navednoga mislimo da je budućnost kvalitetna komunikacija između znanstvenih i korporativnih institucija kako bismo zajedno napredovali i primjenjivali zajedničke pristupe na korist čitave zajednice. Takav pristup je sasvim sigurno win-win i vjerujem da će i ova konferencija to pokazati.